Начало Относно иконите Семейните обичаи
Семейните обичаи

Във фолклорните представи на народа ни празниците се диференцират на календарни, родови и семейни. Семейните обичаи обхващат система от обредни практики, обслужващи парадигмата "раждане - живот - смърт", която стои в основата на ритуалността при повечето древни митологични системи.

Обредните комплекси, съставляващи ритуалността на раждането, женитбата и смъртта, имат сходна структура и организация на елементите, а именно: 1.Подготовка; 2.Инициация и преминаване в нова социална група; 3.Утвърждаване на нови качества и връзки, придобити чрез повелите на обичая.

- Обредните практики, свързани с бременността и раждането, притежават апотропеен характер и са насочени към предпазване на бъдещите майки от вредоносни влияния, осигуряване на правилно развитие на бъдещото дете и съхраняване на здравето им. По време на следродилния период, в продължение на 40 дни след раждането, се извършват ритуални действия с катартична и апотропейна насоченост, целящи подпомагане на новороденото да се адаптира към новата жизнена среда, да укрепне неговия виталитет и да се създадат условия за по-бързото възстановяване на младата жена след раждането. В митологичните представи на древните българи майката и детето са "нечисти" и са податливи на влиянието на хтоноса и представителите на отвъдното. Поради тази причина близките спазват система от табута и норми на поведение, целящи ограничаване на контактите им с другите членове на семейството. 

- Обредните практики, в центъра на които стои детето, са свързани с ключовите моменти в неговото развитие - отбиването, израстване на първото зъбче, въвеждане в тайнството свето Кръщение, прохождането , първите думи и др.

- Сватбените обредни практики - навлизането във възраст, подходяща за установяване на брачни взаимоотношения, се отбелязва чрез система от календарно ориентирани социо-нормативни обредни практики - за момичетата те са адаптирани към Великденския празничен цикъл и пролетните празници, а за момчетата - Коледно-Новогодишния обреден комплекс и зимните празници. Традициите в митологичната система на древните българи гарантират свободен избор на брачния партньор, при което активна роля имат момчето и родът му. Сватбените обредни практики са разгънати многопланово и обхвщат поредица от три цикъла: изпращане на сватовници, годеж и сватба.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.