Начало Относно иконите Света великомъченица Злата Мъгленска
Света великомъченица Злата Мъгленска

Икона

Света великомъченица Злата Мъгленска е сравнително нова светица в дебрите на Православното християнство. Всяка година Цариградската Патриаршия, Гръцката Православна Църква, Македонската, Сръбската, Руската и др. Църкви почитат паметта й на 13 октомври, а Българската Православна Църква - на 18 октомври.

От 2009 г. света Злата Мъгленска е обявена за духовен покровител и небесен застъпник на българките, живеещи  в чужбина. Изключителната красота на светицата, високите й нравствени добродетели и непреклонният й дух в моменти на житейски изпитания я превръщат в емблематичен образ на персонифицираната свещеност. В етимологичен аспект името Злата произхожда от елемента "злато", който в древността е възприеман като символ на непреходност, вечност, безсмъртие. Произходът на светицата (българо-гръко-македонски) символизира космополитния дух на жената от Балканите изобщо. Света Злата Мъгленска е специфичен семантичен женски аналог на преподобен Йоан Рилски Чудотворец, светец - покровител на България.

Отдаването на култова почит към Злата Мъгленска от българската Православна Църква съвпада с Празника на свети евангелист и апостол Лука, (18 октомври), който  е смятан за покровител на художниците. В етимологичен аспект името Лука произхожда от латински и означава "светещ, светъл". Понятието "художник" произлиза от латинското "худо", което се смята за нарицателно на "знаещ и можещ човек". Свети Лука е специфична митологична персонификация на Твореца, на Създателя, на Боговете-демиурзи от предишни религиозни системи. В славянската космогонична система семантичен аналог на свети Лука е Белобог - покровител на доброто, чистотата, светлината.

Не е случайна и близостта на Празника с Петковден - света Петка е възприемана като асоциативна персонификация на древнотракийската представа за Богинята-Майка, на петъчния ден, хтоноса и пораждащото начало. Част от тези паганистични реликти на езическата космогонична система се пренасят в характеристиките на света Злата Мъгленска и я превръщат в сполучлив опит за християнско преосмисляне на доктрината на тракийския орфизъм. По нашите земи именно Орфей прокарва идеята за единство между бинарните опозиции - на соларното и хтоничното, между мъжкото и женското начало. Революционна по своята същност е и идеята му за въвеждане и почитане на култа към безсмъртието като същевременно с това се спазва и принципа на контаминация със средновековното религиозно мислене.

В ритуалността на Празника на света Злата Мъгленска са съхранени родовите обредни практики, обслужващи езическия култ към мъртвите предци, към светеца-покровител на рода. Честванията на домашния светец-покровител имат пряка връзка с древнославянския Бог-демиург Род, който е не само олицетворение на семейната чест, но и на началото изобщо. В повечето етно-региони на територията на България се правят курбани за здраве и благополучие в семейството. 

  • Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златю, Златин, Златина и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.