Начало Относно иконите Накитите на древната българка
Накитите на древната българка

Икона

Накитите на древната българка са наситени с полиморфни характеристики в съдържанието си - освен на декоративно-естетически и символични, те са носители и на апотропейни (предпазващи, защитни) функции, както и на специфична информация за социалния статус, имотно положение, родова принадлежност, религиозна ангажираност и др.

В древността носенето на многообразен набор от накити е изключителна привилегия на омъжената жена. Момата може да носи единствено пръстена, подарен от годеника й.

Като се има в предвид, че жената е един от основните участници в магични обредни практики, всеки един от накитите й би могъл да бъде използван като атрибут в култови ритуали с различна насоченост. Украшенията на българката са изработвани от злато, сребро, мед, стомана, дърво, скъпоценни и полускъпоценни минерали, смоли, мъниста с различни цветове, миди, раковини и др. Всички те са наситени с дълбоко символно съдържание и носенето им притежава характеристиките на безсловесно предметно послание, отправено към заобикалящия свят.

Символиката на бижутата се определя, в зависимост от мястото на разположение върху тялото при носене. В древността човешкото тяло е разглеждано като асоциативна персонификация на световната ос (axis mundi) или на дървото на живота (arbor mundi). То въплъщава в себе си идеята за първочовека и наговия организиран материален и духовен свят, съществуващ като диаметрална противоположност и отрицание на хаоса. Представите за световното дърво като универсална концепция за строежа на света намира своята интерпретация и при носенето на накити - чрез тях се дава безсловесно обяснение на знаково подредения свят, подчинен на парадигмата "раждане-живот-смърт" и бинарните опозиции "горе-долу", "небе-земя", "ден-нощ", "добро-зло", "мъж-жена" и др. Като средство за описание на социума в архаичните култури, човешкото тяло е разчленено на три основни зони: глава (очи, уши, коса, шия), торс (пояс, ръце, рамене) и крака (бедра, колене, ходила). Трите зони на човешкото тяло се съотнасят към трите социални функции в индо-европейските общества - жреческа, воинска и стопанска и същевременно с това са семантичен аналог на Светата Троица. Разчленяването на тялото по своеобразен начин "маркира" зоните на света и е универсален носител на идеята за тяхната тъждественост и равнопоставеност. Предполага се, че по време на Средновековието символното съдържание на накитите е видоизменено под въздействието на християнската догматика - принципите на приемственост и интеграция между отделните културни пластове внасят нови нюанси в интерпретацията на бижутата.

В арсенала от накити на древната българка влизат:

Диадемите - освен декоративно-естетически, те притежават и изразителни утилитарни характеристики от гледна точка на тяхната функционалност. Те са задължителен атрибут в женската сватбена носия и са натоварени с апотропейно съдържание. Участват в обредни практики с карпогонична (сватбена и предсватбена) насоченост. Коато накит, носен върху главата, диадемите изпълняват функциите на най-висша инсигния на властта и са един от основните знаци на българските владетели след Покръстването. В етимологичен аспект наименованието "инсигния" произхожда от латинското "insigne" - "емблема, символ", което е семантичен аналог на знак за лична власт, висок обществен пост, статут на представител на властта. Атрибутите, които се асоциират с представата за инсигния, са: корона, жезъл, скиптър, знаме, герб, печат, медал, медалион и др.

Тепелък - покрива главата и пази фонтанелата от негативна енергетика; Паричките, мънистата и камъните съхраняват ума и осигуряват безпристрастност в преценките.

Обеци - притежават полиморфни характеристики в съдържанието си. Ако човешката фигура се разглежда като антропоморфна персонификация на "axis mundi", то обеците, диадемите и накитите за глава са изключителна привилегия на жреците и владетелите. 

Нагръдник - заедно с пендарите, огърлицата и другите нагръдни накити изпълнява функциите на могъщ апотроп, целящ предпазване на сърцето и майчиното мляко от негативна енергетика. 

Торква - заедно с останалите накити за ръка, символиката на торквата е семантичен аналог на посланията, вложени в пръстена (като олицетворение на кръга и предметен израз на "връзването", маркирането на територия).

Огърлица, колие - олицетворение на женската емоционалност, предпазва шията като олицетворение на връзката между физиология (торс, долна част на тялото) и духовност (глава, мозък, интелект).

Пръстен - натоварен с полиморфни характеристики в съдържанието си, съобразно бинарната опозиция "ляво / дясно" и пръстовата символика на всяка една от ръцете;

Гривна - притежава прерогативите на знак-инсигния, олицетворяващ понятията за воински дълг, слава и чест. 

Колан - притежава апотропейни функции - предпазва долната част на тялото и детеродните органи от негативни енергийни влияния, грижи се за правилното развитие на плода при бременност, закриля женската утроба.

Пафти - те са изключителна привилегия на омъжената жена. Заедно с колана и различните видове препаски отговарят за предпазването на ембриона и женската утроба от зловредни енергийни влияния. Те олицетворяват бинарните опозиции в митологичната система на древните българи, свързват се с двусезонния модел на годишния стопански календар и са семантичен аналог на "близначния мит " в божествения пантеон на прадедите ни.

 

 

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.