Начало Относно иконите Регалии - символите на върховната власт
Регалии - символите на върховната власт

Христос Велик Архиерей

В етимологичен аспект наименованието "регалии" произхожда от латинското "regalis", което е семантичен аналог на "царски" и се свежда до упражняването на изключително право на власт. От юридическа гледна точка регалиите се диференцират на: "Regalia Majora" - свежда се до упражняването на всички права, произтичащи от характера и спецификата на държавата: и "Regalia Minora" - включва права с частен характер и се свежда до упражняването на монополна власт.

Като символи на царската власт регалиите са корона, скиптър и меч. Те са олицетворение на древните представи за Триединството и са предметно-материален израз на Първовърховенството, властта на Абсолюта. Като специфичен израз на парадигмата "раждане - живот - смърт" Светата Троица се възприема и като древен класически модел на династическите тенденции за онаследяване на царската власт и за нейното предаване от баща на син.

Мъките на Христос

Короната е олицетворение на върховенството, Абсолютната власт. Тя стои на върха на Световното дърво на човечеството и се възприема като семантичен аналог на връзката между човешкото съзнание и Вселената, на Божията воля и подкрепа. Разположена е върху главата на монарха - знак за извисяване, надмощие и стремеж към опазването на всички висши ценности. Нерядко се определя като атрибут на паметта и извоюваното място в аналите на човешката цивилизация.

В културните представи на Исляма основната функция на короната е да обхваща и защитава фонтанелата - мястото, което служи за вход / изход на Космическата енергия към човешкото тяло, осъществявайки контакт с Божественото. В Будистката религиозна доктрина там е разположена седма чакра, наричана "коронна" (Сахасрара - означава "хилядолистна"). Чакрите са възприемани като "Вратите на Живота", чрез които човек извървява пътя на своето духовно и физическо усъвършенстване. В древен Рим короната е знак за отдаденост и предана служба на Божествата. 

В древността монархът притежава прерогативите на медиатор между хората и Боговете и нерядко изпълнява функциите на първовърховен жрец, съхраняващ хармонията и единството между тях.

Като царски атрибут короната е средство за идентификация и разграничаване от останалия свят. Носена в знак на тържественост при специални поводи, тя олицетворява победата на сакралното и свещеното над профанното и злободневното в човешкия живот.

Короната се изработва от ценни метали - злато, сребро, платина. Тя е богато орнаментирана със скъпоценни камъни и перли. Всеки един от тези материали е наситен със сакрално съдържание и е носител на посланието за дълговечност, нетленност и непреходност. Кръглата форма на короната се асоциира с числото нула, което олицетворява Съвършенството, кръга, Безкрайността. В древна Елада функциите на корона изпълнявали венци от различни растителни елементи - на Аполон е от лаврови клонки, на Зевс - от букови клони и листа, на Хера - от маслина, на Дионисий - от лоза, на Афродита - от мирта, на Хипнос - от мак, на Деметра - пшеница, мак и маргарити. С лаврови венци се увенчавали главите на победителите в древните Олимпийски игри, но клонките от лаврово дърво са флорален култов атрибут и на цезарите в древен Рим. 

Христос Добър Пастир

Скиптърът е един от атрибутите на всластта и олицетворява духовната и физическа мощ на неговия приносител. Размерите му са по-малки от  тези, на жезъла. Скиптърът се изработва от благородни метали и скъпоценни камъни. В езотеричен аспект той олицетворява Световната ос, по която се осъществява движението на Земята и притока на Космическата енергия. Върху върха на скиптъра се поставят различни култови изображения - герб, кръст,, лъв, гълъб, орел и др. За прототип на жезъла се смята пастирската гега, която е олицетворение на върховната пастирска власт и се асоциира с лидерство, духовно и физическо превъзходство, просветителска мощ. В културните традиции на народа ни пастирската гега е неотменен култов атрибут в различни ритуални обредни практики - при Коледните ергенски ритуални дружинки на сурвакарите, кукерските обредни шествия по време на Сирни Заговезни, Дионисиевите ритуални шествия на Трифоновден и др. Смята се, че скиптърът е семантичен символен аналог на кадуцея, с който се свързват архетипните представи на древните народи за Съзидателна Сила, Абсолютна власт и Всемогъщество, на което се подчиняват всичките Закони на Природата. В гръцката митология кадуцеят е атрибут на Хермес, медиаторът между Боговете и хората, а в Християнската религиозна доктрина е култов атрибут на света София и се счита за предметно-материален аналог на Божията премъдрост. С подобно символно съдържание е натоварен и тризъбецът на Нептун -  въпреки че се свързва с водните култове от древността, той е олицетворение на концепцията за Триединството и универсалната етична структура "раждане- живот - смърт". Тризъбецът съдържа в себе си идеята за трите предназначения на триадата - "сътворение - съхранение - разруха" и е специфичен геометричен израз на единството между материя и духовност.

Света Троица

Кълбо и Кръст - архетипен символ на държавата, представляващ богато орнаментирана сфера от благородни метали и скъпоценни камъни, върху която е поставен Християнски кръст. Кълбото е олицетворение на Земното кълбо, а Кръстът отгоре е асоциативна персонификация на "Христос, властващ над Света". Като архетипен символ на монархическата власт и държавността кълбото с кръст е въведено в култова употреба през 423 г., от византийския император Теодосий Втори. В етимологичен аспект наименованието "държава" произхожда от църковно-славянското "държа", което е семантичен аналог на "владея, властвам, управлявам". 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.