Начало Относно иконите Регалии - символите на върховната власт
Регалии - символите на върховната власт

Христос Велик Архиерей

В етимологичен аспект наименованието "регалии" произхожда от латинското "regalis", което е семантичен аналог на "царски" и се свежда до упражняването на изключително право на власт. От юридическа гледна точка регалиите се диференцират на: "Regalia Majora" - свежда се до упражняването на всички права, произтичащи от характера и спецификата на държавата: и "Regalia Minora" - включва права с частен характер и се свежда до упражняването на монополна власт.

Като символи на царската власт регалиите са корона, скиптър и меч. Те са олицетворение на древните представи за Триединството и са предметно-материален израз на Първовърховенството, властта на Абсолюта. Като специфичен израз на парадигмата "раждане - живот - смърт" Светата Троица се възприема и като древен класически модел на династическите тенденции за онаследяване на царската власт и за нейното предаване от баща на син.

Мъките на Христос

Короната е олицетворение на върховенството, Абсолютната власт. Тя стои на върха на Световното дърво на човечеството и се възприема като семантичен аналог на връзката между човешкото съзнание и Вселената, на Божията воля и подкрепа. Разположена е върху главата на монарха - знак за извисяване, надмощие и стремеж към опазването на всички висши ценности. Нерядко се определя като атрибут на паметта и извоюваното място в аналите на човешката цивилизация.

В културните представи на Исляма основната функция на короната е да обхваща и защитава фонтанелата - мястото, което служи за вход / изход на Космическата енергия към човешкото тяло, осъществявайки контакт с Божественото. В Будистката религиозна доктрина там е разположена седма чакра, наричана "коронна" (Сахасрара - означава "хилядолистна"). Чакрите са възприемани като "Вратите на Живота", чрез които човек извървява пътя на своето духовно и физическо усъвършенстване. В древен Рим короната е знак за отдаденост и предана служба на Божествата. 

В древността монархът притежава прерогативите на медиатор между хората и Боговете и нерядко изпълнява функциите на първовърховен жрец, съхраняващ хармонията и единството между тях.

Като царски атрибут короната е средство за идентификация и разграничаване от останалия свят. Носена в знак на тържественост при специални поводи, тя олицетворява победата на сакралното и свещеното над профанното и злободневното в човешкия живот.

Короната се изработва от ценни метали - злато, сребро, платина. Тя е богато орнаментирана със скъпоценни камъни и перли. Всеки един от тези материали е наситен със сакрално съдържание и е носител на посланието за дълговечност, нетленност и непреходност. Кръглата форма на короната се асоциира с числото нула, което олицетворява Съвършенството, кръга, Безкрайността. В древна Елада функциите на корона изпълнявали венци от различни растителни елементи - на Аполон е от лаврови клонки, на Зевс - от букови клони и листа, на Хера - от маслина, на Дионисий - от лоза, на Афродита - от мирта, на Хипнос - от мак, на Деметра - пшеница, мак и маргарити. С лаврови венци се увенчавали главите на победителите в древните Олимпийски игри, но клонките от лаврово дърво са флорален култов атрибут и на цезарите в древен Рим. 

Христос Добър Пастир

Скиптърът е един от атрибутите на всластта и олицетворява духовната и физическа мощ на неговия приносител. Размерите му са по-малки от  тези, на жезъла. Скиптърът се изработва от благородни метали и скъпоценни камъни. В езотеричен аспект той олицетворява Световната ос, по която се осъществява движението на Земята и притока на Космическата енергия. Върху върха на скиптъра се поставят различни култови изображения - герб, кръст,, лъв, гълъб, орел и др. За прототип на жезъла се смята пастирската гега, която е олицетворение на върховната пастирска власт и се асоциира с лидерство, духовно и физическо превъзходство, просветителска мощ. В културните традиции на народа ни пастирската гега е неотменен култов атрибут в различни ритуални обредни практики - при Коледните ергенски ритуални дружинки на сурвакарите, кукерските обредни шествия по време на Сирни Заговезни, Дионисиевите ритуални шествия на Трифоновден и др. Смята се, че скиптърът е семантичен символен аналог на кадуцея, с който се свързват архетипните представи на древните народи за Съзидателна Сила, Абсолютна власт и Всемогъщество, на което се подчиняват всичките Закони на Природата. В гръцката митология кадуцеят е атрибут на Хермес, медиаторът между Боговете и хората, а в Християнската религиозна доктрина е култов атрибут на света София и се счита за предметно-материален аналог на Божията премъдрост. С подобно символно съдържание е натоварен и тризъбецът на Нептун -  въпреки че се свързва с водните култове от древността, той е олицетворение на концепцията за Триединството и универсалната етична структура "раждане- живот - смърт". Тризъбецът съдържа в себе си идеята за трите предназначения на триадата - "сътворение - съхранение - разруха" и е специфичен геометричен израз на единството между материя и духовност.

Света Троица

Кълбо и Кръст - архетипен символ на държавата, представляващ богато орнаментирана сфера от благородни метали и скъпоценни камъни, върху която е поставен Християнски кръст. Кълбото е олицетворение на Земното кълбо, а Кръстът отгоре е асоциативна персонификация на "Христос, властващ над Света". Като архетипен символ на монархическата власт и държавността кълбото с кръст е въведено в култова употреба през 423 г., от византийския император Теодосий Втори. В етимологичен аспект наименованието "държава" произхожда от църковно-славянското "държа", което е семантичен аналог на "владея, властвам, управлявам". 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.