Начало Януари
Януари
Св. Василий Великий

Св. Василий ВеликийСвети Василий Великий е роден около 330 година в Кесария Кападокийска в знатно семейство - баща му, Василий Старши, бил виден ритор и адвокат. Детството и младежките му години преминали по времето на император Константин Великий ( 306 - 337 г.). Получил възможно най-доброто за времето си образование - преминал през школите на Кесария, Атина и Цариград, където слушал лекциите на езическите мъдреци и на ритора Химерий. Запознал се отблизо с идеите на новоплатониците, които оказали известно влияние при формирането на мирогледа му. В Атина се сближил със св. Григорий Назнански Богослов и заедно водили живот на християнски подвижници.

На 30-годишна възраст свети Василий бил кръстен във водите на р. Йордан от Йерусалимския епископ Максим. Към 358 г. предприел пътувания из Сирия, Палестина, Египет и Месопотамия с цел получаване на преки впечатления за духа на монашеството. Завръщайки се, Василий Великий избрал за своето аскетично уединение живописно място край р.Ирис. От другата страна на реката майка му, света Емилия и сестра му, света Макрина, основали женски манастир. Още от поклонничеството си в Египет светецът изразил предпочитанието си към общежителните манастири и избрал смесената форма на монашеското житие, обединяваща отшелническото и общежителното подвижничество.

Епохални за източната аскетика са прочутите "Правила на монасите", които св. Василий създал съвместно със св. Григорий. Най-изразителната черта на Василиевите манастири била благотворителността. След смъртта на Дианий (362 г.) за епископ на Кесария бил назначен Евсевий. Заради липсата на богословска подготовка епископското му богослужение било непълноценно и поради тази причина назначил за свой презвитер Василий Великий. Изразителен интерес към Кесария Кападокийска проявил източният кесар Валент (364 - 378 г.), който се надявал да окаже натиск върху епископите с цел приемане на идеите на арианството.  През 370 г. умира Евсевий и св. Василий Великий бил назначен за епископ и Кесаро - Кападокийски първосветител. При възкачването си на престола той успял да спаси Църквата от влиянието на арианството - първата ерес, представляваща заплаха за църковното единство, която се появила през 320 г. чрез проповедите на Александрийския презвитер Арий и която била осъдена на Първия Вселенски събор в Никея (325 г.). На 6 януари 375 г. в Кесария Кападокийска пристигнал император Валент, който оставил богати дарове за т.нар. "Василиада" - комплекс от благотворителни заведения (трапезарии, болници, приюти и др.), основан от св. Василий. Светецът има особени заслуги за благолепието на богослужението - той установил строг ред и въвел всенощни бдения с антифонно пение на псалми. Показателна  за реформирането на богослужебното наследство е съставената от него Василиева Света Литургия, която се изпълнява 10 пъти през Църковната година и е запазена в Цариградска, Сирийска и Александрийска редакция. Неслучайно Василий Великий е една от най-начетените личности на IV в. - оставените от него книги говорят за ерудицията и класическото съвършенство на неговия стил. През т.нар. "Златен век" на старобългарската писменост и култура и в първите десетилетия след покръстването си българите четат Светивасилиевия "Шестоднев" в превод от Йоан Екзарх, съставен от 9 беседи върху 26 стиха от I глава на I Библейска книга "Битие". Свети Василий Велики умира на 1 януари 379 г.

Паметта на светеца се почита на 01 януари. В този ден се отслужва Света Василиева Литургия в негова чест.

 

  • Имен ден празнуват: Васил(-ка; -ена), Васко(-а), Весела, Веселин(-а; -ка), Вълко, Вълчо, Веско(-а). В етимологичен аспект се свързва с гръцки произход и е еквивалент на "царски", "царствен". Носещите името Васил и неговите производни могат да почетат светеца и на 30 януари, 28 февруари, 22 март, 12 април, 26 април.

Още празнични икони и светци:

 

продължава>
 
Св. Силвестър, папа Римски

Свети Силвестър се родил в Рим. В лоното на християнската вяра бил въведен от презвитер Кирин. На 30-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал 35-ият папа. През неговото светителство (314 - 335 г.) били проведени най-важните реформи на император Константин Великий (306 - 337 г.), свързани с прекратяване гоненията на християните и постигане на мир и стабилност на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери свети Силвестър, папа Римски, подписал актовете на Първия Вселенски събор в Никея (325 г.). Заслуга има и за преименуването на неделния ден от "Ден на Слънцето" в "Ден Господен", тъй като именно в неделния ден се осъществил актът на Възкресението на Исус Христос. Мощите на свети Силвестър , папа Римски, се намират в построената от него гробищна църква върху катакомбата "Света Параскила" и неговата гробница е най-старата във Вечния град.

Паметта на светеца се почита на 2 януари.

 

  • Имен ден празнуват Силвестър, Силвестрина, Силвия, Силви, Силвана.

 

Още празнични икони и светци:

 
Св. Серафим Саровски Чудотворец

Свети Серафим Саровски Чудотворец е роден на 19 юли 1759 година в град Курск, откъдето произхожда преподобен Теодосий Киево - Печерски, един от основоположниците на руското монашество. Баща му, Исидор Мошнин и майка му, Агатия, му дали името Прохор. От ранна младежка възраст той показал стремеж към духовния живот и преди да се оттегли в Саровската света обител, се поклонил на прочутите киево - печерски светини. На 20 ноември 1778 г. в навечерието на Празника Въведение Богородично Прохор Мошнин постъпил в Саровската обител и останал там в продължение на 54 години. През първите 16 години от престоя си там се водил от примера на игумените Исаакий, Ефрем и Похомий, от отшелниците Назарий, Доротей, Марко и Александър, йеромонах Пахомий и йеромонах Йосиф. В продължение на 8 години свети Прохор бил послушник. На 13 август 1786 г. под старчеството на отец Йосиф и отец Исаиа игуменът Пахомий подстригал в монашество Прохор и му дал името Серафим. След няколко месеца бил ръкоположен за архидякон. На този пост бил в продължение на около 6 години, след което бил възведен в йеромонашески сан. Поради влошеното си здравословно състояние  на 20 ноември 1794 г. се оттеглил в отшелническа колиба, на 6 км. от Саровската света обител, където преживял в продължение на 16 години. След това от пустинничество свети Серафим преминал в стълпничество и се отдал на аскетичен живот. На 66-годишна възраст бил нападнат от разбойници и след нанесения му жесток побой, светецът бил осакатен. Свети Серафим Саровски чудотворец умрял на 2 януари 1833 г. Светият синод решил канонизирането му за светец да се извърши през юли 1903 г. и на 19 юли за първи път била отслужена специална служба в чест на свети Серафим Саровски чудотворец.

Паметта на светеца се почита на 2 януари.

Още празнични икони и светци:

 
Кръщение Господне (Богоявление)

Има сведения, че този древен Господски празник, Кръщение Господне, е бил почитан още през II в., но до IV в. е честван слято с Рождество Христово. Поради тази причина той е наречен Богоявление - при Раждането Си Христос се "явил" пред света в плът, а при Кръщението Си в свещените води на река Йордан се "явил"пред света за обществено служение.

Именно при Кръщението на Христос се възвестила пред света тайната на Божествената Троица - Отец се явил на човешкия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човечеството. Отецът изрекъл своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата. С потопяването си във водите на р. Йордан Христос взима върху себе си греховете на човечеството и умира под тяхното бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото Възкресение.

Празникът Богоявление се нарича още и Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава в непостижимата тайна на Светата Троица. Богоявленският празник е свързан и с Великото Водоосвещение (Водици) и се нарича Йордановден в чест на свещената река Йордан.

Празникът се чества на 6 януари.

 

  • Имен ден празнуват: Йордан(-ка), Данчо(-ка), Богомил(-а), Борил(-а), Борис(-ка), Богдан(-а), Бончо(-ка), Бистра, Найден, Найда, Божан(-а), Божидар(-а), Божил, Ботьо, Богомил, Мила(-ка), Дарин(-а;-ка), Данко(-а), Теофан, Фани(-ка) и др.

Богдан е име с български произход и означава "даден от Бога". То е български еквивалент на гръцкото "Теодосий". Всички, носещи името Богдан, могат да празнуват и на 11 януари. Богомил е български аналог на гръцкото "Теофил" и означава "мил на Бога". Божидар произхожда от български и означава "дар от Бога". Името е българският еквивалент на гръцкото "Теодор" и за това всички, които го носят, могат да празнуват и на Тодоровден. Борислав е име със старобългарски произход и означава "славен в бой". Дарин е с български произход и означава "подарен". Йордан е име с еврейски произход и е своеобразно посвещение на р.Йордан.

Още празнични икони и светци:

 
Събор на светия пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан

Св. Йоан КръстителСвети Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан - пророк с многобройни достойнства, живял на границата между двата Завета. Тъй като основната задача на Йоан Кръстител била изпълнена в деня на Йорданското Богоявление, светата Църква е отредила да се отдава почит на светеца на следващия ден. Празникът е наречен "събор", тъй като на това богослужебно тържество всички вярващи са призвани да се съберат за молитвена прослава на този "...най-голям между родените от жени" ( Мат. 11:11) Божи пророк и праведник.

Между всички Евангелски личности, които са съпровождали Иисус Христос, Йоан Предтеча заема изключително място сред пророците и се отличава с това, че е трябвало да посочи с ръка Този, за когото е пророкувал. Светецът е притежавал толкова висока нравствена чистота, че можел по-скоро да бъде възприеман като ангел, отколкото като човек, за това и християнските иконописци го изобразяват на иконите си с криле. В народната памет празникът е известен като Ивановден.

 

  • Имен ден празнуват: Иван(-а, -ка), Иво(-а), Йоан(-а), Йолин(-а), Ваня, Жан(-а; -ина), Янко(-а; -ка), Яница, Януш(-ка), Ивайло(-а), Ивелин(-а), Калоян(-а), Йото, Деян(-а), Енчо, Енин(-а), Джина, Жанет, Джон, Джоана и др. В етимологичен аспект името произхожда от еврейски и означава "Бог е с мен". Всички, носещи името Йоан и неговите производни могат да празнуват още на 15 януари, 27 януари, 30 януари, 31 януари, 24 февруари, 29 февруари, 5 март, 30 март, 1 април, 18 април, 19 април, 22 май, 28 юни, 16 юли, 21 юли, 21 юли, 18 август, 29 август, 2 септември, 23 септември, 26 септември, 1 октомври, 19 октомври, 12 ноември,  13 ноември, 4 декември.

Още празнични икони и светци:

 

 

 

 

продължава>
 
Св. Антоний Великий

Св. Антоний ВеликийПодвижниците от първите години на възникването на християнството не напускали цивилизования свят, а монахът (самотникът) не се оттеглял все още в пустинните места. Отшелничеството получило първите си образци чрез преподобен Павел Тивейски и преподобен Антоний Великий.  

Свети Антоний Великий е роден ок. 251 година в Среден Египет, в заможно семейство. На двадесетгодишна възраст остава сирак и той се грижи за сестра си и наследеното богатство. На този етап от живота си проявил склонност към подвижнически живот - раздал имуществото си на бедните, поверил сестра си на грижите на един девически дом и се заселил първоначално в една, изсечена в скалите египетска гробница. Преподобен Антоний Великий живял в крайно строго въздържание до 35-годишна възраст, след което преминал от другата страна на р. Нил и в продължение на 20 години се подвизавал в планината при пълно усамотение. Два пъти в годината го посещавал негов приятел, който му оставял хляб и други средства за препитание. Свети Антоний постигнал душевен мир и станал авва, старец-отец на множество монаси. По околните планини възникнали много манастири и отделни килии на пустинно-служители и понякога всички отшелници слушали беседите на свети Антоний Великий, който бил удостоен с дара на чудотворството и прозорливостта. През 311 г. по времето на гоненията на християните, установено от император Максимин, светецът посетил Александрия, столицата на Египет и известно време изнасял проповедите си по рудници и тъмници, а след това, по думите на блажени Йероним (342 - 420 г.), се оттеглил в пустинята. По молба на свети Атанасий Великий посетил Александрия, за да помогне в борбата срещу арианството, което и след Никейския събор от 325 г. не стихвало. С появата си светецът приел в редиците на християнството множество езичници. Той водил оживена кореспонденция с император Константин Великий и синовете му като защитил свети Атанасий от клеветите. Преподобен Антоний Великий живял до 105-годишна възраст и умрял на 17 януари 356 година.

В митологичната памет на българина Празникът, чрез който се засвидетелства почитта към живота и делото на свети Антоний Великий, е популярен като Антоновден.

Паметта на светеца се почита на 17 януари.

  • Имен ден празнуват: Антон(-ия), Антоний, Антоанета, Анто, Дончо, Дона(-ка), Тони(-ка), Антоан,  и др. В етимологичен аспект произхожда от латинското "Антониус", което означава "безценен". Носещите името Антон и всички негови производни могат да празнуват и на 10 юли.

Още празнични икони и светци: 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.