Начало Юли Света дякониса Олимпиада
Света дякониса Олимпиада

Света дякониса Олимпиада живяла през IV в. в Цариград. Родена е в дома на едно от най-знатните семейства в столицата. Нейната майка първоначално била съпруга на арменския цар Арсак, а след смъртта му се омъжила за знатен сановник в Цариград. Олимпиада била нейна единствена дъщеря и растяла, обградена в разкош и охолство.

В младежките си години била сгодена за млад мъж, но той умрял при нелепи обстоятелства и в скръбта си света дякониса Олимпиада решила да посвети живота си в служба на Бога и Църквата. След смъртта на своите родители тя наследила огромно богатство. Въпреки своята младост и хубост, девойката не се блазнела от светския блясък и разкошът, които нейното благосъстояние би могло да й подсигури. Тя се отказала от всякаква суетност, водела скромен и максимално опростен живот, помагала на бедните, извършвала множество благотворителни дела. По това време на императорския престол  бил Теодосий Великий. Един от неговите сродници пожелал да се ожени за Олимпиада, но тя отказала. Обиден от това, императорът заповядал на градския управител да й отнеме имуществото и да го управлява, докато дякониса Олимпиада навърши 30-годишна възраст. След време императорът възобновил властта й над имуществото и тя отново можела да упражнява благотворителна дейност. Патриарх Нектарий я възвел в поста "дякониса" и света Олимпиада с изключително усърдие изпълнявала своите задължения. За свои близки тя считала великите светители свети Григорий Богослов, свети Григорий Нисийски, Петър Севастийски, Епифаний Кипърски, свети Йоан Златоуст. 

Когато свети Йоан Златоуст бил осъден на заточение, в нощта преди заминаването му сета Олимпиада и другите дякониси отишли при него да му засвидетелстват почитта си. След заминаването му избухнал пожар, който с изключително бързи темпове се разраснал и се запалили множество жилищни и административни сгради в града. Враговете на свети Йоан Златоуст хвърлили цялата вина за пожара върху неговите привърженици. Заедно с дякониса Олимпиада всички били изправени на съд. Правотата и невинността й били очевидни, но въпреки това й била наложена огромна парична глоба. Скоро Олимпиада напуснала Цариград и отишла в Кизик, но враговете й и там не я оставили на мира. Поради глупава причина светицата била изпратена на заточение в Никомидия. В своите писма свети Йоан Златоуст непрекъснато я подкрепял и й давал кураж стоически да изтърпи всички изпитания.

Света дякониса Олимпиада починала през 410 г. в Никомидия. На по-късен етап мощите на светицата били пренесени в Цариград и били положени в девическия манастир, който бил построен от самата нея. 

Паметта на света дякониса Олимпиада се почита на 25 юли. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.