Начало Юли Света преподобномъченица Параскева
Света преподобномъченица Параскева

Родителите на света преподобномъченица Параскева били римляни. Дълго време те нямали деца и света Параскева дошла на този свят като отговор на многобройните им молитви. Тъй като била родена в петъчен ден, те й дали името Параскева ("петък" на гръцки език е "параскеви"). От ранна възраст била възпитана в духа на християнските добродетели и на по-късен етап от живота си решила да се откаже от суетата на светския живот и да се отдаде на монашеско служение. Заради изповядването на християнски идеи, по време на управлението на император Антонин ( 138 - 161 г.) била подложена на редица зверски мъчения. На тях присъствал и самият император. Света Параскева била хвърлена в огромен котел с врящо масло, но останала невредима. Няколко пръски от маслото попаднали в очите на императора и той ослепял. Тъй като била удостоена от Бога с дара на чудотворството, светицата успяла да го излекува и Антонин възвърнал зрението си. Страданията на преподобномъченица Параскева били съпроводени с многобройни чудеса. Голяма част от присъстващите езичници приели християнската религия за свое верую. Света Параскева била осъдена на смърт чрез посичане с меч. Нейните мощи по-късно били пренесени в Цариград.

Празникът се чества на 26 юли.

  • Имен ден празнуват: Параскева, Парашкева, Петко(-а; -ан; -ана), Паруш(-ка), Пенко(-а), Петьо(-я), Паша и др. В етимологичен аспект името Параскева произхожда от гръцки и означава "петък". Освен на Петковден (14 октомври), носещите името Петко и неговите производни могат да празнуват на 26 юли и 28 октомври. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.