Начало Юли Свети Горазд
Свети Горазд

Свети Горазд се причислява към групата на т. нар. "Свети седмочисленици". Роден е във Великоморавия, в аристократично семейство и получил изключително добро образование за времето си - достъпът до научни знания и правото да се ползват библиотеки били изключителна привилегия на господстващата класа. Виден ученик е на Константин-Кирил Философ и Методий. През 868 г, заедно с други ученици на двамата равноапостоли, бил ръкоположен в Рим и назначен на духовнически пост от епископ Формоза Портуенски.

През 885 г. свети архиепископ Методий, малко преди смъртта си, обявява свети Горазд за свой заместник на архиепископския престол, както и за приемник на основаната от него школа. Решението на Методий не е зачетено от папата и управлението на Великоморавската църква било възложено на епископ Викхинг, който бил изтъкнат противник на славянството. Под негово ръководство и с подкрепата на княз Светополк започнали жестоки гонения на учениците на славянските равноапостоли Кирил Философ и Методий. С обвинението, че подготвят бунт в Моравия, някои от тях били задържани в затвор и заклеймени като еретици, други били умъртвени, а трети били прогонени от страната или продадени в робство. Папа Стефан V въвел латинското богослужение във Великоморавия, на мястото на славянското. 

Данните за живота и делото на свети Горазд след 886 г. са противоречиви. Неговата просветна и кножовническа дейност се развивала активно на територията на Югозападна България. В Дюканжовия списък на българските архиепископи от XII в., съхраняван в Националната библиотека в Париж, свети Горазд е вписан като български архиепископ.

Празникът се почита на 27 юли.

  • В етимологичен аспект името Горазд произхожда от славянски и е семантичен аналог на "едър, висок човек. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.