Начало Последни икони
Последни икони
Христос Велик Архиерей

Христос Велик Архиерей

Една от функциите на Христос като Вседържител и Господар на света се свежда до възприемането Му като персонален символ на Християнската Църква и фунциите Му на първовърховен свещенослужител в йерархията на обслужващото я духовенство.

В етимологичен аспект наименованието "архиерей" произхожда от гръцкото "арх-" - "главен", "старши", "върховен" и "йереус" - "свещеник". В йерархията на духовните санове в Православната църква архиереят заема мястото на свещенослужител от третата, най-висока степен. Той се причислява към монасите на т.нар. "Черно братство" или "Черно духовенство" и задължително е дал обет за безбрачие - "целибат".  

продължава>
 
Христос чука на вратата

Христос чука на вратата

"Ето, стоя на вратата и хлопам, ако чуе някой гласа ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене. На тогова, който победи, ще дам да седне с Мене на моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол" ("Откровение на Йоана"; 3: 20, 21)

В Християнската религиозна система една от представите за тъждественост на Христос като Вседържител е свързана със сакралните функции и символиката на вратата - от ракурса на християнския догмат символиката на предметите и явленията се сдобива с качествено нова интерпретация, която допълва и доразвива градивните концепции на дохристиянските религии. 

продължава>
 
Христос Вседържител

Христос Вседържител

В архетипната символика личността на Исус Христос се определя като олицетворение на Съвършената индивидуалност, на неповторимото и уникалното, което отговаря на критериите за естетически и морален идеал в цялостния образ на Човечеството. Личността на Спасителя е залегнала във фундамента на Християнската религиозна доктрина и се възприема не само като символ на Църквата, но и като съвкупност от всички символи на Мирозданието. Христос притежава прерогативите на Велик Архиерей, първосвещеник и заема най-високия пост в йерархията на Православното духовенство. 

продължава>
 
Света Троица

Икона

"Аз и Отец едно сме". (Йоан, 10: 30)

Иконата "Света Троица" е изработена по класическа технология - дъска, платно, грунд, златен варак, живописен слой и консервационен слой. 

В митологичните представи на българина денят, в който се отдава култова почит към Светата Троица, се нарича Петдесетница, Свети Дух или Духовден.

В християнските богословски практики Светата троица е основна доктрина, която е обект на многообразни интерпретации. Тя се възприема като своеобразен тест за ортодоксалност на вярата. Според други източници, култовият персонаж може да се разглежда като древен класически еквивалент на етичната структура "предци - синове - потомци"  и парадигмата "минало - настояще - бъдеще",

продължава>
 
Икона "Света Богородица Достойно Есть"

Икона

"Достойно Есть" е един от най-популярните иконографски типове на Пресвета Богородица с Младенеца. Същото име носи една от трите духовни български крепости, намиращи се в Света Гора Атонска - килията в землището на манастира "Пантократор". Историята на Светогорската обител е пряко свързана с легендата за Богородичната песен "Честнейшую".

Култовите изображения на Пресвета Богородица са важен обреден атрибут в ритуалните практики, обслужващи минейните Празници. Те са с постоянна дата в годишния празничен календар. 

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.