Начало Последни икони Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия

 

Икона „Богородица Одигитрия”Иконата „Богородица Одигитрия” е репродукция на популярна гръцка икона от Манастира на Одигите, представена чрез една по-съвременна интерпретация.

В етимологичен аспект наименованието  „Одигитрия” произхожда от гръцки език и означава „пътеводителка”. Смята се, че по време на война одигите са я носели със себе си, за да им носи късмет и да ги направлява в трудни моменти. Освен Богородица Одигитрия, в доктрината на Християнската религиозна система за покровител на предприемащите дълги пътувания е смятан свети Пантелеймон, Безсребърник и Чудотворец. Пътят е обект на култова почит в множество световни религии и е възприеман като митологизиран израз на вечния човешки стремеж към напредък, развитие, прогрес и нови достижения. 

Характерното за този иконографски тип на Богородица е, че образите на  Св. Богородица и на Христос са по-плътнокръвни, по-реалистични. Дрехите са богато орнаментирани със златни везби и множество дипли, по повърхността им е нанесен златен или сребърен асист, а по златните ореоли е положен бирастер, изобразяващ сложна плетеница от растителни мотиви. По традиция нимбът е визуален семантичен аналог на идеята за нетварна, неземна светлина, излъчвана от Бога, ангелите и светците. Сиянието е популярно като "царска хварна" - светлината е атрибут на сакралността и олицетворява Божествения произход, Божественото Вдъхновение и Божествената Благодат. В религиозните доктрини на зороастризма и маздеизма хварната се пресъздава по три основни начина: зооморфен - като овен, орнитоморфен - като гълъб и графичен - нимб и мандорла. С цел постигане на по-дълбока експресивност  персонажите са изобразени на син фон, тъй като синият цвят е символ на трансценденталното, на Вечните небесни тайни, свързани с Божието съществувание и свещеното дело на Боговете-демиурзи. 

Още икони: 

Още икони със Света Богородица:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.