Начало Последни картини
Последни картини
Синьо огледало

натюрморт

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/

"Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/ 

В митологичната система на древните българи огледалото е един от предметите на бита, чието символно съдържание е натоварено с много противоречиво съдържание. От една страна, способността му да отразява правдив, достоверен образ на човешката личност, е олицетворение на концепцията за близначния мит в древните паганистични представи. От друга страна, огледалото притежава прерогативите на медиоатор между нашия свят и "отвъдното", чуждото, неусвоеното пространство. 

продължава>
 
Старата порта

Старата порта

В митологичните представи на народа ни вратата е едно от сакралните места в дома и се разглежда паралелно с прага и ключовете. Тя притежава функциите на медиатор между усвоеното, облагороденото пространство и чуждото, враждебното. Тя се асоциира с границата и прехода. Разглеждана като алтернатива на пътя, тя едновременно символизира началото и края, целта, стремежа към напредък и благоприятния изход.

Вратата притежава амбивалентни характеристики в символното си съдържание - тя олицетворява дуалистичния характер на народните вярвания, изразени чрез почитането на противостоящите двойки "вход-изход", "отворена-затворена", "начало-край", "ден-нощ", "отключена-заключена" и др. Вратата участва в обредни пректики с апотропейна и катартична насоченост, както и в посветителските ритуали на прехода - промяна в социума, встъпване в брак,преодоляване на ограниченията и условностите, въвеждане в Тайнството Свето Кръщение и др.

продължава>
 
Буда с перлите

Буда с перлите

За разлика от повечето световни религиозни системи, будизмът не се характеризира с фетишизиране на личността. Той не е теистична религия и в доктрината му отсъства отдаването на персонална култова почит към обожествявано същество. За изповядващите идеите на будизма Буда не е личност, а състояние на духа - в етимологичен аспект наименованието "Buddha" произхожда от санскрит и означава "буден", "пробуден". С представите за Буда се отъждествява Сидхарта Гаутама, живял съобразно повелите на будизма през VI в. пр.н.е. Той е специфична асоциативна персонификация на човешките мечти, желания и духовни стремежи.

продължава>
 
Сакрално време

Сакрално време

"Самото време е вечно в своето понятие... Няма Вечност. Не е имало Вечност. Вечността Е." / Георг Хегел/

За човека с космогонични представи и митологично мислене времето не е еднородно, хомогенно, нито пък тече непрекъснато. То се редуцира на ежедневно - профанно и сакрално - празнично. Като морално-етична и естетическа категория времето се причислява към хоризонталния устройствен модел на света "център-периферия". Негови предметно-веществени атрибути са часовникът и календарът. 

продължава>
 
Път

Път

"Без да излизаш от двора - да познаваш света. Без да надничаш през прозореца- да виждаш Небесния път. Колкото по-надалеч отиваш, толкова по-малко знаеш."   /Лао Дзъ/

В повечето световни религиозни системи пътят е обект на култова почит. Той е митологизиран израз на вечния човешки стремеж към прогрес и е олицетворение на напредъка в хода на времето, на общественото развитие, на перспективата пред личността. В архетипната символика пътят е синоним на движението, правилната посока, ефективното действие, извършено в резултат на правилното решение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.