Начало Последни картини Натюрморт "Великден"
Натюрморт "Великден"

натюрморт

Натюрмортът "Великден" представлява опит за обединяване на идеите и средствата, чрез които си служат култовата и кавалетната живопис. За пресъздаването на специфичната празнична атмосфера, съпровождаща всяка обрядност, способстват атрибутите на самия ритуал - култови изображения, обреден хляб, вино, ритуални варива, яйца, цветя, свещи или кандило, клонки от дървета, а нерядко - и животни, които притежават прерогативите на курбан.

В центъра на композицията се намира репродукция на иконата "Христос Вседържител", изработена в духа на българската иконографска традиция. Заема ключово място в ритуалите, свързани с обслужването на християнския религиозен култ. Изображението на Христос символизира саможертвата и благословената Божествена любов. В ръката си държи книга - символ на човешкото познание и идеята за творческа непреходност и безсмъртие.

В цялостния Великденски обреден комплекс са включени множество от т.нар. "триодни празници" - датата на тяхното отбелязване е в пряка взаимовръзка с датата на почитане на християнския празник Възкресение Христово. 

Един от основните атрибути на празничната обрядност са клонките от дървета и цветята, които са наситени с богато символно съдържание и са носители на специфични ритуални послания, обусловени от сезонния ритъм и промяната в аграрния цикъл. Във Великденския празничен комплекс присъстват клонки от върба и всякакви пролетни цветя, но особено изразително присъствие има нарцисът. 

В различните митологични системи нарцисът е наситен с многообразно и противоречиво съдържание. В Китай и Япония той е символ на таланта и обикновено се подарява на хора, упражняващи артистични професии - художници, поети, музиканти, актьори и др. Посланието, което се отправя чрез него, се свързва с пожеланието за напредък, градивно развитие, творческо израстване. В Гърция и някои страни на Балканите нарцисът се възприема като асоциативна персонификация на Нарцис, героят от гръцката митология, и се смята за символ на самовлюбеност и егоизъм. За древните траки нарцисът е символ на Слънцето и подаряването му е израз на пролетни надежди за Възкресение, на обновление и стремеж към съзидание. При славяните се свързва с представите за Боговете-демиурзи и реда във Вселената. Той е олицетворение на парадигмата "раждане - живот - смърт" и пресъздава движението от макрокосмос към микрокосмос. В Западноевропейските представи нарцисът е символ на рицарската чест и мъжката доблест. Участва в ритуалния обряд на Великден, наравно с Великденския заек и пъстрите яйца. В Уелс се възприема като цветето на свети Давид, чиито потомък е свети Йосиф Богообразни, съпругът на Дева Мария. Ако се абстрахираме от противоречивото символно съдържание на нарциса и погледнем на него в чисто натуралистичен аспект, не можем да не се съгласим, че той е нежно пролетно цвете и заслужава възхищението ни, наравно с всички останали цветя.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.