Начало Последни картини Натюрморт "Икебана"
Натюрморт "Икебана"

Натюрморт

Натюрмортът "Икебана" представлява модерен Европейски израз на древно Азиатско изкуство.

При своето възникване (през VI в., в Киото) изкуството икебана е натоварено с дълбоко символно и религиозно съдържание, свързано с отдаването на култова почит към Буда. В етимологичен аспект думата "икебана" произхожда от японски и означава "пътят на цветята" или "втори живот". В основата на това изкуство стои идеята за пресъздаване на една отделна реалност, служейки си със символното съдържание на цветята и посланията, които са вложени в него. Според древните философски концепции, икебана представлява симбиоза между човек, дух и природа и се определя като "огледало на духовността". Азиатската интерпретация на идеята за Божествената природа и триединството притежава един нов уникален израз, пресъздаден с езика на цветята, а изграждането на парадигмата "макрокосмос - микросвят" е своеобразен синтез между величието на Божественото начало и богатството на човешката душа.

Интеграцията между отделните културно-религиозни системи се осъществява, посредством движението на хора и стоки между Изтока и Запада. В Европа икебана прониква чрез будистки монаси, но по-бурното разитие на това изкуство започва по времето на Ренесанса. Установяването на Европейска школа при аранжирането на цветя протича под влиянието на Италия, Франция, Германия, но специално място заемат Холандия и Белгия. В процеса на интеграция между азиатската и европейската култури отношението към икебана става амбивалентно - европейският светоглед притежава два аспекта: чисто натуралистичен и символен, но по-изразително присъствие има прагматичното. През 1673 г. в Европа се създава първата утилитарна (полезна) градина, в основата на която стои стремежът към прагматизъм. 

Европейските митологични представи са откровено дуалистични и определят всеки един елемент от двойката противоположности като ескпресия на цялото. Пресъздаването на реалността и отношението към нея е въпрос на интерпретации. Апогеят на символното съдържание на цветята в европейската флорална култура е по време на Викторианската епоха, когато на мода са били т.нар. "цветни флиртове", при които влюбените изпращали своите любовни послания чрез цветя.

Ето и символното съдържание, вложено в някои от елементите на композицията:

- бялата орхидея (Orchidaceae) е символ на чистата любов. През Средновековието орхидеята влиза в съставките на отварите, изготвяни за любов и преданост. В Галия е символ на креативност при любовните игри. В Англия по време на Викторианската епоха се свързва с представите за женственост, красота и съвършенство. В Гърция се възприема като символ на плодовитост и мъжество - там се подарява на новобрачни двойки с пожеланието за повече мъжки рожби. В Китай бялата орхидея е олицетворение на идеята за абсолютното съвършенство, подарява се с пожелание за просперитет и високи лични достижения. В някои Европейски страни орхидеята е задължителен атрибут на християнските обредни практики, съпътстващи Великденските и Коледните тържества. В Япония е символ на изисканост, лукс и разкош. Ацтеките са добавяли ванилова орхидея към какаовите напитки като символ на издръжливост, мъжество и сила. На Филипините я смятат за пазител на гората. Орхидеята е флорална емблема на много държави, напр. Индонезия (Лунна орхидея), Белиз (Черна орхидея), Сингапур (Сингапурска орхидея), Колумбия и Венецуела (Майска орхидея), Каймановите острови (Дива бананова орхидея).

- алоказия (Alocasia)- листата от алоказия са изключително атрактивни и са предпочитан декоративен елемент в много флорални композиции, съпътстващи брачните церемонии. Растението е известно като "тропически трилистник" и символното му съдържание е препратка към идеята за Триединството, за Светата Троица. Поднася се като символно пожелание за щастие, душевен мир, хармонични взаимоотношения в семейството, материално благополучие в дома.

- берграс - символ на гъвкавост, креативност, новаторство, свежест и устойчивост.

- бамбук (Poaceae)- символ на младост и адаптивност, на уменията на младия човек бързо да се приспособява към всякаква среда. Могъщ апотроп, смята се, че предпазва дома от зловредни влияния и негативни взаимоотношения.

- тръстика (Phragmatis communis) - във вярванията на келтите тя олицетворява взаимовръзката между световете - между материалното и духовното. Тя е един от зодиакалните знаци, обхващащ периода от 28 октомври до 24 ноември - в индоевропейската астрологична система обхваща зодиакалните знаци "Скорпион" и "Стрелец". Тръстиката притежава изразителни  медиативни функции, които са застъпени в представите на много нации. В цветните композиции нерядко се аранжира като стълбичка, носеща посланието за успешен преход и взаимодействие между материалност и духовност, за стремеж към извисяване и развитие. В множество древни културни представи материалният свят се възприема като даденост, а не като ценностна система и присъствието на тръстиката като един от утилитарните елементи в ежедневието го доказва. В раннохристиянския бит и култура тръстиката се свързва с представите за "тълпата от вярващи", ( т.е. с многочисленост, бързо разпространение на идеологията сред народните маси). 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.