Начало Последни картини Полета от злато
Полета от злато

Полета от злато

В архетипната символика жътвата е асоциативна персонификация на смъртта и прераждането, на края и началото. В основата на обредните практики стои парадигмата "раждане-живот-смърт" и вертикалната етична структура "минало-настояще-бъдеще". В древността със събирането на житната реколта се свързва краят на един аграрен цикъл и поставяне началото на нов етап в стопанската трудова дейност. Ритуалните действия в празничния комплекс при извършване на жътвата са насочени към осигуряване на изобилие и опазване на реколтата от зловредни влияния (мамници) и природни бедствия (градушка, пожар и др.)

С изключителна тържественост предците ни са отбелязвали Празника на житното плодородие, който в някои етно-региони се е почитал на 12 юли, непосредствено след Летния Атанасовден

Началото на жътвата се поставял от жена "с лека ръка", за да е плодотворна работата и дейността да се осъществява с лекота. В други етно-региони важно условие за сполука е началото да бъде поставено в "хубав" ден - понеделник или сряда. Специфичен ритуал е оформянето на първия житен сноп, наречен "въдък" - вид имитативна магия, целяща здрава и изобилна реколта. Той се съхранявал до края на жътвата и заедно с последния житен сноп ("брада на Дядо Господ") се запазвали в хамбара до Игнажден, завързани с червен вълнен конец.

Прибирането на житната реколта в древността се е осъществявала предимно на ръка, с помощта на сърп или коса. След ожънването на нивите следва т.нар. "вършитба, вършеене" - процес на отделяне на зърното от житните класове.

В сравнително по-новите представи на народа ни с жътвата се свързват разбиранията за прогрес, материален напредък, успех и постигнати цели. Ефективният труд и смислените резултати от полагането му отговарят на разбиранията за хляб, ситост, съзидание, градивност и благоденствие.

Като степен на значимост в стопанския и културния живот на предците ни жътвата е специфичен семантичен аналог на гроздобера.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.