Начало Последни картини Преподобен Йоан, Рилският Чудотворец
Преподобен Йоан, Рилският Чудотворец

Натюрморт

" ... Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: : "Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички". / Из "Заветът на свети Йоан Рилски" /

През 2016 г. се навършват 1140 години от раждането на преподобен Йоан Рилски Чудотворец (ок.876 г. - 946 г.) и 1070 години от смъртта на светеца. Предполага се, че канонизацията му е осъществена през Х век, когато е извършено пренасянето на тленните му останки от Рилската света обител в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети апостол и евангелист Лука".

Свети Иван Рилски, носещ монашеското име Йоан, е изключителен небесен закрилник, Божествен застъпник и духовен покровител на българския народ и всички българи по света. Той е основоположник на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилският, а заради упражняваната от него духовническа и просветителска дейност, е считан и за патрон на българските будители.

Според житието на светия преподобен отец и пустинножител Йоан Рилски, преди смъртта си светецът се отдал на пълно усамотение и написал своето "завещание" към българския народ. "Заветът на свети Йоан Рилски" по своята същност и съдържание е уникален документ, който по своята степен на духовна значимост се извисява до нивото на Паисиевата "История славянобългарска". Заветът има 4 преписа, които българското духовенство приема за автентични - единият се намира в библиотеката на Рилския манастир и е в постоянната експозиция на музея; вторият е с датировка 1860 г. и е направен от монах Касиан. Той се съхранява в Националната Библиотека. Третият е дело на Неофит Рилски (ок. 1793 г. - 1881 г.) , а четвъртият препис е по-късен и е редактиран езиково. Последните два преписа се намират в сбирката на Етнографския музей, в София.

Българската Православна Църква е определила три дни в годишния празничен календар, посветени за засвидетелстване почитта ни към делото и паметта на свети Йоан Рилски Чудотворец: на 01 юли - Връщане мощите на свети Йоан Рилски от гр.Търново в Рилската света обител;  на 18 август е Празникът Успение на свети Йоан Рилски Чудотворец; на 19 октомври (заедно със свети пророк Йоил) се почита Отчовден - празник, посветен на бащата или духовния отец. На същия ден от 1996 г. се празнува Денят на българския лекар - именно тогава Българският лекарски съюз избира великия пустинножител Йоан за покровител на медиците. Според преданието, заради високодобродетелния си живот Рилският Чудотворец бил удостоен от Бога с дара на чудотворството. Той не само приживе упражнявал лечителска дейност - чудодейни изцеления се извършвали при мощите на светеца, както и на свещените места, на които се подвизавал. По подобие на свети Йоан Предтеча, той още приживе бил наричан "земен ангел и небесен жител".

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.