Начало Последни картини Преподобен Йоан, Рилският Чудотворец
Преподобен Йоан, Рилският Чудотворец

Натюрморт

" ... Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: : "Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички". / Из "Заветът на свети Йоан Рилски" /

През 2016 г. се навършват 1140 години от раждането на преподобен Йоан Рилски Чудотворец (ок.876 г. - 946 г.) и 1070 години от смъртта на светеца. Предполага се, че канонизацията му е осъществена през Х век, когато е извършено пренасянето на тленните му останки от Рилската света обител в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети апостол и евангелист Лука".

Свети Иван Рилски, носещ монашеското име Йоан, е изключителен небесен закрилник, Божествен застъпник и духовен покровител на българския народ и всички българи по света. Той е основоположник на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилският, а заради упражняваната от него духовническа и просветителска дейност, е считан и за патрон на българските будители.

Според житието на светия преподобен отец и пустинножител Йоан Рилски, преди смъртта си светецът се отдал на пълно усамотение и написал своето "завещание" към българския народ. "Заветът на свети Йоан Рилски" по своята същност и съдържание е уникален документ, който по своята степен на духовна значимост се извисява до нивото на Паисиевата "История славянобългарска". Заветът има 4 преписа, които българското духовенство приема за автентични - единият се намира в библиотеката на Рилския манастир и е в постоянната експозиция на музея; вторият е с датировка 1860 г. и е направен от монах Касиан. Той се съхранява в Националната Библиотека. Третият е дело на Неофит Рилски (ок. 1793 г. - 1881 г.) , а четвъртият препис е по-късен и е редактиран езиково. Последните два преписа се намират в сбирката на Етнографския музей, в София.

Българската Православна Църква е определила три дни в годишния празничен календар, посветени за засвидетелстване почитта ни към делото и паметта на свети Йоан Рилски Чудотворец: на 01 юли - Връщане мощите на свети Йоан Рилски от гр.Търново в Рилската света обител;  на 18 август е Празникът Успение на свети Йоан Рилски Чудотворец; на 19 октомври (заедно със свети пророк Йоил) се почита Отчовден - празник, посветен на бащата или духовния отец. На същия ден от 1996 г. се празнува Денят на българския лекар - именно тогава Българският лекарски съюз избира великия пустинножител Йоан за покровител на медиците. Според преданието, заради високодобродетелния си живот Рилският Чудотворец бил удостоен от Бога с дара на чудотворството. Той не само приживе упражнявал лечителска дейност - чудодейни изцеления се извършвали при мощите на светеца, както и на свещените места, на които се подвизавал. По подобие на свети Йоан Предтеча, той още приживе бил наричан "земен ангел и небесен жител".

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.