Софра

Натюрморт

В представите на древните българи наименованието "софра" е семантичен аналог на "трапеза", маса, кът за хранене. В асоциативната памет на народа ни тя е натоварена с дълбоко сакрално съдържание - към нея се отнасяли с особена почит и свещенодействие. Именно софрата е мястото, където членовете на семейството споделят плодовете на своя труд, съпреживяват емоциите си, обсъждат намеренията си и свързаните с тях надежди за добри перспективи и градивни резултати.

Независимо дали е делник или празник, във времена на възход или упадък, дали се подготвя курбан или се следва древен родов обичай, българката е пристъпвала към подредбата на трапезата с чувство за естетически вкус. 

Застилането на трапезата с покривка е вид обредно действие, което по своята същност и съдържание е своеобразно "маркиране" на територията, отделяне на своето, облагороденото пространство от чуждото, неусвоеното. За целта се използвали домашно тъкани платна - кенар, лен, памук, коприна и др., които са популярни с името "бохча".

Освен с функциите на покривка за маса, с наименованието се свързват и представите за парче плат, чието специално предназначение е за съхранение на тестени изделия, както и за поднасяне на ритуални хлябове в хода на извършването на обредни практики с разнородна насоченост.

Бохчата присъства като специфичен култов атрибут по време на церемонии със сватбена насоченост. В цялостния сватбен обредно-празничен комплекс изключително важно място е заемал ритуалът "размяна на бохчите", който се извършвал от бащите на булката и младоженеца. Чрез взаимната размяна на ритуални дарове не само се засвидетелства важността на родителя за бъдещото семейство като символ на рода, но и тежестта на мъжката дума - гарант за сполучливо осъществяване на намеренията за сродяване. Размяната на бохчите е елемент от посветителските обредни практики и притежава функциите на инициация. Тя е семантичен аналог на "разширяване" на усвоеното пространство, увеличаване на облагородените територии, промяна в социума, сдобиване на девойката с нова самоличност, приобщаване към друг род. Ключов елемент в обредността е откъсването от родния дом - негов символен аналог е пътят, който в архетипната символика е отъждествяван като "вечното време". Лайтмотив е идеята за изживяване на състоянието на мнима смърт, чрез която се осъществява ново раждане и сдобиване с плодовитост.

Традиционно при изтъкаването на бохчите са използвани разноцветни текстилни нишки, от които се оформяли геометрични фигури. Впоследствие се доукрасявали с ръчно изплетена дантела или се добавяли разнообразни везбени елементи - растения, птици, животни, насекомидървета, плодове, цветя, човешки фигури, символни знаци и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.