Начало Последни картини Везаната кърпа
Везаната кърпа

Натюрморт

С наименованието "бохча" в югозападна България се свързва представата за старинна покривка за маса, изработена от домашно тъкан ленен, памучен или копринен плат, допълнително украсен с бродерия или декориран в краищата с ръчно изплетена дантела. В северозападна България със сходен звуков състав е думата "бахча", но тя е натоварена с разнородно съдържание - в етимологичен аспект произхожда от персийското или турското "bahce", което е семантичен аналог на "земеделска земя или местност със селскостопански насаждения (овощни или зеленчукови), в близост до река". 

Бродерията (везбата) е едно от най-разпространените в древността декоративно-приложни изкуства. Въпреки че възниква като вид битовистична потребност, чрез нея българката успяла да пресътвори представите на предците ни за организацията и реда във Вселената и заобикалящия ни свят, да вложи надеждите си за по-добър, по-красив и по-осмислен живот. При формирането и развитието на българската космогонична система влияние оказват Тангризмът, орфическата философска школа и идеите на богомилството. Доминантен принцип в нашата космогония е: " ... това, което е горе, да бъде и долу ..." - именно той формира представите на народа ни за единство и хармония между космичното, Божественото и човешкото. Красноречиво доказателство за успешната интеграция и приемствеността между отделните културни пластове е и използваната от християнската митологична система молитва "Отче наш" - в нея лайтмотивът, говорещ за всемогъществото на християнския Бог , е изразът "...както на небето, така и на Земята". Въпреки че бродерията има изразителен утилитарен характер, насочен към практичното в ежедневието, чрез нея древната българка успяла да пресъздаде своите творчески стремежи, философските си настроения и представите си за красотата, както и отношението си към парадигмата "раждане - живот - смърт". Везбата олицетворява синтеза между архетипната символика, интуитивното възприемане на света, познаваемото, цикличното, космичното.

Чрез движенията на хора и стоки по нашите земи се осъществил многопланов културен обмен - интеграцията между отделните културно-религиозни системи допринесла за унифицирането на множество от изкуствата, но чрез обичаите и обредите народът ни успял да съхрани своята национална идентичност. Българската везба има много налични сходства с приложните изкуства на другите балкански националности, както и на много от славянските народи, но притежава и свой собствен самобитен облик.

Най-често използваните цветове са червеният, белият и черният, но в процеса на развитие възможностите за обогатяване на колорита станали неизчерпаеми. Обособили се и два вида везба - бройна (чрез отброяване на нишки и бодове) и свободна (по предварително нарисуван контур). Везбените елементи се прикрепвали със съединителни шевове и най често се разполагали при отвора на деколтето, в края на ръкавите и при подгъвите. Бродерията върху дрехите притежава прерогативите на обредно действие с апотропейни характеристики в съдържанието си - то е семантичен аналог на "маркирането" на територия, отделяне на своето, облагороденото пространство от чуждото, неусвоеното. 

Доминираща роля в българската бродерия имат геометричните фигури, изображенията на растения, цветя, плодове, дървета, животни, птици и хора - присъствието им е наситено с богато символно съдържание. Кръгът, ромбът и розетката представляват фетишизирани фигури, семантичен аналог на Слънцето - символ на светлината, топлината и плодородието. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.