Радика

натюрморт

"Цветята са напомняне за Рая, намиращ се на Земята."     

В битовистичните представи на народа ни глухарчето е пролетно цвете, популярно с най-разнообразни наименования: радика, млечка, куче мляко, ветрено цвете, жълтурче, млечна пръчка, полска салата, горец, мартенче, Баба Марта, слънчево цвете и др. То е ядливо лечебно растение, чието латинско наименование е Taraxacum officinale.

В древността радиката е важен лечебен атрибут, не само за лечителите и знахарите - тя участва като флорален култов елемент в множество обредни практики със социо-нормативен характер и предсватбена насоченост

Във фолклорната памет на българина глухарчетата са възприемани като "деца, родени от любовта между Слънцето и Луната". Цветята са символ на продължаването на живота и нерядко децата са сравнявани с красиви цветя. Във взаимоотношенията между мъжа и жената децата изпълняват функциите на медиатор, който сполучливо успява да балансира противоречията и да неутрализира негативните вибрации на полярностите. Счита се, че по този начин медиаторите предпазват света от дезинтеграция и разруха.

Жълтият цвят на венчелистчетата е символ на Слънцето и пораждащото начало, на Съзиданието и Първотворството като основен прерогатив на Боговете-демиурзи. По света съществуват не само глухарчета, оцветени в различни нюанси на жълтото - в горите на Кавказ се срещат червени, а в Тян-Шан - лилави радики.

Изживявайки своята метаморфоза, след узряването венчелистчетата на глухарчето се превръщат в бели, пухкави, летящи семенца - семантичен израз на циклите в човешкия живот и своеобразна асоциативна персонификация на Луната, на Богинята - майка и нейната тъмна страна, на нощта, силите на мрака и разрухата. Като култов атрибут, радиката участва в обредни практики, обслужващи парадигмата "раждане-живот-смърт". Наименованията "мартенче", "мартенско цвете" и "Баба Марта" са свързани не само с вегетативен период в развитието на растението - те имат пряко отношение към Деня на пролетното равноденствие, който в представите на древните българи е символ на равнопоставеност между мъжкото и женското начало.

Овалната форма на растението е олицетворение на Божественото и на съвършенството, а въздушната лекота на семенцата е препратка към идеята за универсалния храктер на законите на духовността. В руските културни традиции узрялата радика е специфичен флорален аналог на Светата Троица, а наименованието "одуванчик" или "отдуванчик" се свързва с представите за Светия Дух. Настойките, изготвени от глухарче, сред руския народ са популярни като "еликсир на живота".

От гледна точка на Фън-Шуй глухарчетата са изключително благотворни растения. Те осигуряват доброто здраве на членовете на семейството и ги предпазват от злонамерени енергетични влияния. Също така символизират пари просперитет, подем, материално благополучие в дома.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.