Начало Последни картини Натюрморт "Празник"
Натюрморт "Празник"

Натюрморт

Натюрмортът "Празник" е олоцетворение на симбиозата между култова и кавалетна живопис. Той представлява художествен израз на самобитната култура на народа ни, на неговите представи за ценностна система и човешки добродетели. В основата на всяка религиозна система стои духовността - осъзната, развиваща се, променяща се. Тя е едно пътуване към себе си - стремеж към достигане до Светлината и Истината, опит за докосване до света на Божественото и Съвършеното.

В битовистичните представи на народа ни семейното жилище е отражение на личността на стопаните: кухнята говори за тяхната духовност, всекидневната - за техните интереси, а спалнята - за желанията им. Домашният олтар е едно от сакралните места в жилището на древните българи, съхранявщо най-ценните семейни реликви, олицетворение на родовата памет, почитта към традициите и приемствеността между поколенията. С аналогично символно съдържание са наситени домашното огнище, трапезата, прагът, портите и др. В домашния олтар се разполагат разнородни предмети - религиозни по съдържание и култови по предназначение. Обикновено това са мобилни форми на християнската култова живопис: икони, кандила, амулети, цветя, свещени предмети. Принципа на контаминация между минеи, триоди и акатист се съблюдава  със същата ефективност, както е в цялостната организация на християнската религиозна система.

Иконическите изображения на Пресвета Богородица с Младенеца са важен култов атрибут, присъстващ в обредните практики, при които ритуалността е подчертано женска - календарни празници в чест на Дева Мария; семейни и родови празници и обичаи.

Присъствието на хляба и виното в композицията е евхаристийно - те олицетворяват тялото и кръвта на Христос. Елемент на всяка ритуална обрядност са и съвкупност от специфични ритуални ястия - те притежават прерогативите на безкръвна жертва, целяща здраве и хармонични взаимоотношения в семейството и общността.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.