Начало Последни картини Натюрморт "Макове"
Натюрморт "Макове"

Натюрморт

"Всеки природен факт е символ на някой духовен факт. Всяко явление в природата съответства на някое състояние на ума."                                                        /Ралф У. Емерсън/

В повечето древни митологични системи червеният мак присъства като фитоморфен елемент в ритуалите, обслужващи езическия култ към Луната, нощта, Богинята-Майка, пораждащото начало, летните празници на плодородието, жътвата и билките. В етимологичен аспект наименованието на растението произхожда от английското "Remembrance Poppy", което е семантичен аналог на "цвете на спомена". 

Червеният цвят на мака олицетворява кръвта и страданията на Христос, човешкият произход, кървавите сълзи на Богородица. На по-късен етап от хода на човешката история символизира паметта на жертвите от Първата световна война, а от 1914 г. - на жертвите на всякакви военни и граждански въоръжени конфликти.

В древността макът е смятан за постоянен култов атрибут на славянската богиня на светлината - Зора, Заря, Заренница. В гръко - римската история и митология е флорален символ на Хера, богиня на брака, семейната чест и плодовитостта, но също и на Персефона, Венера, Деметра (Церера)- богиня на жътвата, Хипнос и Морфей, олицетворяващи забравата и полетите на човешката душа. 

В характеристиките на мака са налице елементите на дуалистично съдържание - като фитоморфен елемент на ритуалните обредни практики той обслужва едновременно култа към живота и култа към смъртта. Амбивалентност съществува и в символното съдържание на растението - противостоящата двойка "спомен - забрава" присъства като етичен елемент в парадигмата "раждане - живот - смърт".

Не е случайно присъствието на мака и в летните обредни практики, съпътстващи жътвата и събирането на реколтата - в архетипната символика жътвата е семантичен аналог на смъртта. В християнската митологична система аналогичен култов персонаж е свети чудотворец и безсребърник Пантелеймон, известен още и като "Пантелей Пътник". Макът е флорален култов атрибут в цялостния Преображенски обредно-празничен комплекс - с името на мака се свързват Макавей / Зетьовден и т.нар. Маков Спас (Меден Спас).

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.