Начало Последни картини Натюрморт "Еликсир"
Натюрморт "Еликсир"

Натюрморт

"Красивото всъщност е всичко, което гледаме с любов!"                                              /Кристиян Моргенщерн/

В етимологичен аспект наименованието "еликсир" произхожда от арабски - "aliksir" и се свързва с представите за вълшебно, чудодейно питие, което дарява безсмъртие, безгранична сила, вечна младост, неизчерпаема енергия, всеотдайна любов. То е алегоричен израз на вечния човешки стремеж към непреходност, нетленност и Божественост. Изготвянето на чудодейни напитки в древността се извършвало при строго съблюдаване на изискванията за ритуална чистота, по предварително установен ред, в определен ден (период) от годината - те са сезонно адаптирани и имат пряко отношение към спецификата на човешката дейност и елементарния битовизъм. 

В състава на еликсира влизат елементи с растителен, животински и минерален произход - елементите на фито- и зооморфизъм присъстват в структурата на повечето обредни практики и са реликт от древни митологични системи.

В повечето световни религии маслиненото дърво е обект на култова почит като символ на мира, победата, радостта, свещеният съюз, брачната хармония, изобилието, плодовитостта, чистотата, целомъдрието, безсмъртието, вечността, нетленното, непреходното и др. В представите на множество древни народи маслината е смятана за панацея - универсално лекарство срещу всякакви болести, олицетворение на здраве, красота и дълговечност. Добиваното от нейните плодове маслинено масло е наричано "течно злато" и е смятано за "еликсир на живота". 

В традициите на Християнската митологична система маслиненото клонче е знак за правоверие, Божествена справедливост и мир. Гълъбче, носещо маслинено клонче, е символ на отлитащите към Рая души на праведниците. Лист от маслина е считан за флорален аналог на живота и обновлението в природата, на Възкресението и новото начало. Един от основните символни елементи, участващ в християнските обредни практики, е т.нар. "елей" - смес от чист зехтин и благовонни масла. Той е важен атрибут в ритуалите, обслужващи Тайнството Свето Кръщение, конфирмация, ръкополагане на свещеници, даване на последно причастие. От VII в. елей се използва при миропомазването на кралски особи по време на коронацията им. В Библията маслината е символ на Божественото обещание да не се повтаря Всемирният Потоп.

В Ислямската културна традиция маслината е почитана като "дървото на живота", символ на Пророка и Авраам. Тя е едно от двете забранени дървета в Рая, наравно със смокинята.

В Китай е символ на покой, издръжливост, щедрост и изтънченост.

В Япония е считана за олицетворение на успех, дружба и хармонично партньорство.

В еврейските културни традиции маслиненото клонче е символ на сила, красота, власт. Често се поднася като пожелание за лекота и безопасност по пътя.

В древен Египет маслината е символ на справедливостта. Тутанкамон носел върху главата си венец от маслинени клонки като олицетворение на мъдростта му и на неговата способност да взима зрели и справедливи решения.

С венци от маслинени клонки в древна Елада били увенчавани главите на победителите в Олимпийските игри. Според жреците маслината притежава функциите на медиатор - тя осъществява връзката между небето и Земята. Смятана е за прародител на всички дървета и е символ на живота и обновлението в природата. Маслинените клонки участват в обредни практики с карпогонична (сватбена) насоченост. Те са култов атрибут на Хера и Луната и образуват противостояща двойка със Зевс и Слънцето. Едновременното обслужване на мъжкото и женското начало в обредността символизира свещения съюз и хармоничните партньорски взаимоотношения. Маслинени клонки са присъствали като незаменим култов атрибут и в древни практики с катартична и апотропейна насоченост. Съществува ритуал за пречистване и закрила, наречен "икетирия", при който молещият за закрила и милост (икесия) носи в храма маслинови клонки. Постепенно пречистването и освещаването в античния свят стават традиционни ритуали, извършвани преди осъществяването на важни обществени събития, преди влизане в битки и др.

Жълтият мак по българските земи е популярен като "жълта папаронка", "жълт рогатец", "жълта кадънка" и др. Латинското му наименование е Glaucinum flavum Miller и се съотнася към сем. Макови (Papaveraceae). Намира приложение във фармакологията и медицината. Тъй като е силно токсично растение, приложението му като хомеопатично средство трябва строго да се контролира - в сила е принципът "Dosis sola facit venerium" - "Дозата прави отровата!".

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.