Начало Последни картини "Под стария кестен"
"Под стария кестен"

Натюрморт

"Лисицата знае много, таралежът - само едно, но най-важното."  Цитатът е приписван на поета Архилох (680 - 645 г. пр.н.е.)

Зооморфизмът е присъщ елемент не само в древните култове - в съременния урбанистичен, модерен свят  с наименованията "таралежи" и "лисици" се обозначават два типа хора, заемащи мениджърски позиции. Лисиците се определят като хора на субективизма в преценките, на абстрактното мислене и в поведението им се забелязва несигурност. Романтично извисени личности са. 

Притежават дарбата да откриват реда в хаоса и да го подчиняват на представите си за хармония и душевен комфорт. Осланят се на хитрост, ловкост и нерядко използват подмолни средства. Таралежите са приемани като техен антипод: обективни, организирани и подредени са. Умеят да правят справедливи избори, а изводите им са подкрепени с богати емпирични данни. Осланят се на опита, не предприемат неразумни рискове. Поведението им е подчертано управленско, но никога - авторитарно.

В митологичната система на древните българи таралежът е обект на култова почит като животно, което е верен спътник на пастирите. Свит на кълбо, той е възприеман като асоциативна персонификация на Слънцето и за това участва в обредни практики, посветени на огъня. Олицетворява двойнствените характеристики на светлината - като частица и като поток. 

В представите на народа ни таралежът е символ на тактилните усещания, на докосването, а съприкосновението с него се определя като стимул, импулс, желание за действие. Базисните сетива, които притежаваме още от раждането си, не са просто начин за опознаването на света около нас и стремежът ни към успешна интеграция в него. Те са израз на вечния човешки стремеж към съприкосновението с Аза, към докосване до Божественото, Вечността, нетленното и непреходното. Чрез сетивността се формира усещането за принадлежност към земното и небесното. Народният израз "Да си навреш таралеж в гащите" синтезира в себе си представите за вдъхновение и стремеж към осъществяване, макар че понякога се асоциира с умението на човек сам "да си намери белята". Раннохристиянските писатели издигат във фетиш трудолюбието на таралежа, а умението му да събира храна за зимата е израз на предвидливост, борбеност и стремеж към оцеляване. На по-късен етап християнският религиозен догматизъм интерпретира тези негови качества като "стремеж към заграбване", алчност, порочност, охолство, лукс и др. 

За първи път таралежът се свързва с представите за агресивност във Вавилон - възприеман е като зооморфен атрибут на Ищар, Богинята на войната. 

В естествена среда таралежът се храни с насекоми и безгръбначни животни, охлюви, жаби, дъждовни червеи, змии, малки птици, птичи яйца, плодове, гъби, лешници и др. Смята се, че неговите естествени врагове са лисицата, бухалът и язовеца.

Статията е в процес на разработване!

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.