Куклата

Натюрморт

В архетипната символика куклата е олицетворение на интуитивно-познаваемото, на скрития смисъл и подсъзнанието. Тя е атрибут на т.нар "играещ човек" (от лат. "Homo Ludens") и съпровожда детството като сензитивен период в развитието на личността.

Куклата притежава прерогативите на символичен хомункулус, на изкуствено създадено малко човече. Тя се възприема като умалено копие на интригуващ оригинален субект и съхранява в себе си идеята за загадките на човешката душевност. Едновременно с това куклата притежава функциите на могъщ апотроп, на талисман, укрепващ фундаменталната човешка сетивност. Същевременно с това има принос за подпомагане развитието на интуицията, медиативните способности и умението на индивида да "улавя" невидимата същност на предметите и явленията - тази, която е достоверна, но не непосредствено очевидна.

В митологичната система на старите българи правенето на кукли е сезонно адаптирано към периода на събиране на реколтата от текущия аграрен сезон (жътва, гроздобер, бране на царевица и др). Те участват в обредни практики с апотропейна, предпазваща насоченост и целят защита от зловредни влияния и неблагоприятни природни условия. Съпътстващите ги обредни елементи са златни или сребърни монети, вълнени червени конци, разноцветни мъниста, билки и др. Куклите се обличат и с дрехи, декорирани с разнородни везбени орнаменти. Те са своеобразна еманация на познаваемото, цикличното, архетипното, интуитивното и сексуалността.

В архетипната символика дрехите се асоциират с "персоната" и онова, което искаме да заявим пред околните за собствената ни същност - изчистена от следите на злободневен битовизъм и наситена с празнично достолепие. "Персоната" е вид камуфлаж - игнориращ профанното възприятие, съобщаващ на другите само онова, което ние искаме да покажем. По подобие на накитите, дрехите са носител на информация за регионален произход, етническа принадлежност, социален статус, имотно състояние, религиозни предпочитания и др. Дрехата е не просто "маска" - тя изразява присъствие, засенчващо ежедневната личност. Тя е белег, външен израз на нашите представи за стил, елегантност, изтънченост, естетически вкус и е специфична изява на собствените ни представи за съвършенството, за символите на силата и властта.

В мито-поетичните представи на древните българи обувките са не само аксесоар от ежедневието, говорещ за социалния статус и естетическия вкус на техния собственик. Те са задължителен атрибут в сватбената обрядност и са олицетворение на представите за материално благополучие, просперитет и висок обществен статус. Символиката на обувките съдържа в себе си елементи на полиморфизъм - те се свързват със знания, умения, жизнен опит, стремеж към игнориране на профанното в представите за личността и изминатия житейски път. Нерядко обувките се асоциират с женската сексуалност, с женските представи за "свобода / обвързаност" и за произтичащите от тях етични категории като "морален дълг" и "отговорност". Сленгизмът "Стъпи в обувките ми!" е специфична императивна форма на приканване към съпричастност и човечност.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.