Юлско утро

Натюрморт

"Боговете си предават в наследство и атрибутите, и поклонниците."         /Станислав Йежи Лец/

В юлиянския годишен календар месеците юли и август са с номинатив, производен на имената на значими исторически личности - на императорите Гай Юлий Сезар и Октавиан Август. До подобна висока чест е опитвал да се домогне и Нерон, но без резултат.

Римският император Гай Юлий Цезар е виден пълководец, диктатор, писател и политически лидер. Освен че е една от най-влиятелните политически личности в световната история, Гай Юлий Цезар има изключителен принос за ефективното извършване на трансформацията на Римската империя в т. нар. "принципат". Негова е сентенцията "Дойдох, видях, победих." (на лат. "Veni, vidi, vici.").

Народната лексика на старите българи представя юли като "горещник" - повечето обредни практики са насочени към обслужване на култа към древно божество от соларен тип (Слънцето) и огъня като негов семантичен аналог, присъстващ в битовото ежедневие. В християнската религиозна система най-топлите дни в годишния календар са популярни с името "горещници' и съдържат в характеристиките си обредни практики, целящи отдаване на ритуална почит към светците-градушкари с цел предпазване на реколтата от пожари и природни бедствия. Като символни елементни в обредността доминантно присъствие имат огънят и водата. Водещата селскостопанска дейност през текущия аграрен цикъл е жътвата

От 1985 г. по българските земи на 01 юли се провежда "Джулая морнинг" (от англ. "юлско утро"). Празникът се явява своеобразна българска алтернатива на световното хипи-движение от 60-те години на ХХ в. По нашите земи то се съхранява и до днес, макар и във видоизменена форма. Култова за движението се явява песента на Юрая Хийп  "Джулая морнинг", в текста на която е заложен лайтмотива за преосмисляне чрез интровертност, чрез вглеждане в себе си, в собствената си душевност с цел осъществяване на метаморфоза и позитивни личностни промени. В основата на честването на празника стои отдаването на почит към изгряващото Слънце, утрото, зората, новия ден и живота.

Денят 01 юли се явява лятно календарно съответсвие на Новата година и 01 януари (Василовден, сурва), с който образуват противостояща двойка. С юлското утро се поставя началото на второто полугодие от текущата календарна година. В много световни култури е прието в първия ден на Новата година да се подаряват кръгли предмети като олицетворение на пълния цикъл. В исторически аспект  през 153 г. пр.н.е. Римският сенат определя за честване на Новата година 01.01. През 1582 г. тази дата била затвърдена в Грегорианския календар. В Русия се чества от 1700 г. по силата на императорски указ, издаден от Петър Първи. 

На 01 юли се отбелязва празникът Свети Врач, посветен на народните лечители, билкарите и знахарите. С течение на времето елементите на езическия култов ритуал са успели сполучливо да се адаптират към характеристиките на християнскитя чудотворци и безсребърници, Козма и Дамян. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.