Начало Последни картини Старата порта
Старата порта

Старата порта

В митологичните представи на народа ни вратата е едно от сакралните места в дома и се разглежда паралелно с прага и ключовете. Тя притежава функциите на медиатор между усвоеното, облагороденото пространство и чуждото, враждебното. Тя се асоциира с границата и прехода. Разглеждана като алтернатива на пътя, тя едновременно символизира началото и края, целта, стремежа към напредък и благоприятния изход.

Вратата притежава амбивалентни характеристики в символното си съдържание - тя олицетворява дуалистичния характер на народните вярвания, изразени чрез почитането на противостоящите двойки "вход-изход", "отворена-затворена", "начало-край", "ден-нощ", "отключена-заключена" и др. Вратата участва в обредни пректики с апотропейна и катартична насоченост, както и в посветителските ритуали на прехода - промяна в социума, встъпване в брак,преодоляване на ограниченията и условностите, въвеждане в Тайнството Свето Кръщение и др.

Над вратата се поставят амулети с апотропейна насоченост, с цел предпазване на дома от зловредни енергийни влияния и вмешателства. Като универсален носител на представите за късмет и благоденствие, там се разполага подкова, а срещу входната врата - фигурка на Баба Яга, огледало и др. В народните вярвания вратата е важен енергиен център и отразяващите предмети способстват за отблъскване и неутрализиране на негативните енергии.

В случаи на годеж, сватба, кръщене, посветителски обредни практики входната врата се закичва с гирлянди от цветя, съобразно сезона.

На Цветница, Гергьовден и Лазаровден входната врата е обкичена с венци от върбови клонки. Обредността е предимно женска и участничките в Лазарските шествия се посрещат с хляб и сол, след което се пристъпва към изпълнение на останалите елементи от празничния ритуал. 

Спецификата в обредността на Петровден, Петковден и Петльовден е, че при правенето на курбан жертвеното животно (петел) трябва да се заколи при входната врата.

На Еньовден, Свети Пантелеймон , свети Врач и Празникът на св. Козма и Дамян се поставят китки с ароматни растения и лековити билки.

Като част от Коледната украса е прието на входната врата да се поставя венец, направен от джел, иглолистни клонки, черупкови плодове, стъклени играчки, звънчета, сушени плодове, пуканки и др. В ритуалността на Великден изразително присъствие като култов атрибут има яйцето и за това в украсата на вратата се включват фигурки с яйцевидна форма, пролетни цветя, цъфнали клонки.. Хелоуинският венец се изплита от есенни цветя, дребни тикви, восъчни фигурки, свещи и др.

В митологията на древен Рим портите са култов атрибут на Бог Янус - покровител на посвещението в Мистериите и инициацията. Месец януари носи името му и обхваща времевия диапазон на ритуалите и празничните шествия, устроени в чест на Божеството. Янус има власт над циклите в природата, над Дните на Пролетното и Есенното равноденствие, Лятното и Зимното слънцестоене. Той съхранява ключовете от Вратата на Боговете и Вратата на хората, които поставят началото на два пътя - на материалното и духовното. В алегоричен аспект те са популярни като "Вратите на Ада" ( Janua inferni"") и "Вратите на Небето" ('Janua Coeli").

В Християнската митологична система вратата е символен семантичен аналог на Христос и се свързва с поканата за проповед, събеседване, учение. Тя е сакрален израз на началото и края и с нея се свързват представите за дадения / отнетия шанс, възможност, перспектива. Чрез нея се осъществява достъпа до Откровението и съприкосновението с хармонията в Космоса.

Веднъж излязла от употреба, старата порта не може да бъде изгорена, нарязана или унищожена - тя продължава да съхранява в себе си характеристиките на свещен предмет.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.