Начало Март Преподобен Йоан Лествичник
Преподобен Йоан Лествичник

Предполага се, че свети Йоан Лествичник е със сирийски произход.

На 17-годишна възраст свети Йоан Лествичник се оттеглил в пустинна местност в Синайската планина, където приел иноческо подстрижение. Там живял в продължение на 19 години, под ръководството на мъдър и благочестив старец. След неговата смърт преподобен Йоан Лествичник се заселил в Тола - местност в Синайската планина. Светецът се отдал на скромен и уединен живот и след време взел при себе си ученик, на име Мойсей. След продължителния престой в това пустинно място по молба на синайските иноци преподобен Йоан станал игумен на тяхната обител.

Изключителният  духовен опит на преподобен Йоан Лествичник и невероятните му философски прозрения се разкриват с пълна сила в книгата му "Лествица към Рая", в която дава поредица от напътствия към християните за това, по каква "лествица" (т. е. "стълба на добродетелта") могат да достигнат до духовно съвършенство и докосване до Божественото. По името на този свой философски труд преподобен Йоан е наречен "Лествичник". Автор е и на съчинението "Книга към пастиря".

Свети Йоан Лествичник умрял през 603 г. Православната църква отдава култова почит към паметта на светеца на 30 март.

Още празнични икони и светци:

В повечето древни световни култури СТЪЛБАТА  се асоциира с представите за възход, преход, развитие, любознателност, устрем и нови достижения. В митологичната памет на старите българи тя е семантичен аналог на Световното дърво, на Световната ос и Центъра на Света. Тя олицетворява вертикалната етична структура "минало-настояще-бъдеще" и парадигмата "раждане-живот-смърт". Чрез нея успешно се осъществява прехода между трите нива на Света - небесен, земен и подземен. Стълбата изпълнява функциите на медиатор при осъществяване на връзката между Боговете, хората и мъртвите предци. В нейните символни характеристики са налице елементи на дуалистично съдържание - тя едновременно олицетворява опозициите "горе - долу", "добро - зло", "Ад - Рай", "небе - земя", "ден - нощ" и др. 

За флорален семантичен аналог на стълбата се смятат гроздовата лиана и момината сълза. В Християнската религиозна доктрина тя метафорично е определяна като "Стълбата на Яков", "Сълзите на Мария" и е считана за олицетворение на Христовото Пришествие. Като култов атрибут стълбата присъства в ритуалността на посветителските обредни практики, на инициацията, при сватбени ритуали, при погребални обреди, при осъществяване на коронацията на царе, жреци и др.

Като един от специфичните култови атрибути на Христос стълбата присъства в иконографията на Христовото Разпятие като допълващ елемент на Кръста, на Възнесение Господне се свързва със Спасението и представите за енергиен преход "към / от" Всеобщ енергиен център, а на Преображение Господне тя олицетворява идеята за сполучливо осъществената метаморфоза.

Стълбата е култов атрибут на персийския Бог Митра и има важно присъствие в мистериите и празничните ритуали, провеждани в негова чест. Според преданията, тя има седем стъпала, които са изработени от различни ценни метали и благородни камъни. Те са олицетворение на седемте планети от Слънчевата система.

В древен Египет стълбата е култов атрибут на бог Озирис, който олицетворява възхода и след възкресението си също се превръща в небесна стълба.

Стълбата е архетипен символ не само на представите за осевата, вертикална организация на света, за Световния Център - с нея се сързва и концепцията за спираловидния принцип на човешкото и общественото развитие, спираловидният характер на човешката ДНК. Тя олицетворява Всеобщата методология на развитието, на стремежа към усвояване на нови знания, към извоюването на нови научни достижения, на пътя за постигане на творчески висоти. С нея се свързват понятия като целеустременост, възход, духовно извисяване, святост, добродетелност, Божественост, съвършенство, удовлетвореност. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.