Начало Септември Преподобни Симеон Стълпник
Преподобни Симеон Стълпник

На 01 септември се поставя началото на Църковната Нова година, популярна и като Началото на Индикта. В етимологичен аспект наименованието произхожда от латинското "indictio", което е семантичен аналог на "обявяване, оповестяване". Системата на индикционите има египетски произход, но намира широк отзвук в цялята Римска империя, Византия, Гърция, Русия и др.

Понятието "индикт" е въведено през VI в. във Византия, по време на управлението на император Юстиниян I. Летоброенето по индикти обхваща периоди от 15 години, през които се извършва оценка на притежаваното имущество и облагането му с данъци. Официалното византийско изчисляване на индикционите на император Константин Велики започва от 01 септември 312 г. Причината за приемане на 01 септември за начало на Новата година било четенето на Христос в синагогата на пророчеството на Исайя за настъпването на "благоприятната" година (Лука 4: 16 - 22). Това евангелско събитие византийците интерпретирали като "указание от Бога".

Във Византийската култура практика Църковната Нова година невинаги се е отбелязвала на 01 септември. В Европа било популярно т. нар. "мартенско" летоброене, според което началото на се отбелязва на 01 март (Мартинден, Баба Марта) или на 25 март (Благовещение, Благовец). 

На територията на Руската империя, независимо от приемането на християнството, до XV в. Новата година започвала на 01. март. Въпреки това, влиянието на византийските културни традиции намирали широк обществен отзвук и на 01 септември се извършвало специално богослужение. С указ на император Петър Първи честването на Нова година в Русия било въведено на 01 януари. За последен път септемврийско новогодишно богослужение било извършено през 1699 г.

Преподобни Симеон Стълпник е роден през 357 година в Мала Азия, умира през 460 година. Води отшелнически живот. Построява стълп с килия върху него, където живеел и изнасял християнски проповеди пред много поклонници.

В митологичната памет на българина празникът е известен като Симеоновден, Симеон орач и др. и се свързва с поставяне началото на нов аграрен цикъл в годишния календар.

Празникът се чества на 01 септември.

  • Имен ден празнуват: Симеон, Симо, Симон(-а, -ка), Мони, Мона(-ка), Моника, Мончо и др. В етимологичен аспект името произхожда от латински и означава "желание, молитва". Всички, носещи името и неговите производни, могат да празнуват още на 3 февруари, 17 април, 27 април,  24 май, 21 юли, 21 август. 

Още празнични икони и светци:   

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.