Начало Септември Успение на свети Йоан Богослов
Успение на свети Йоан Богослов

Резбован Кръст

Свети апостол и евангелист Йоан Богослов е любимият ученик на Иисус Христос. През целия си съзнателен живот светецът проповядва идеята, че любовта стои в основата на човешкото съществуване и именно оттук негово нарицателно е "Апостолът на любовта". Единствен от учениците на Спасителя получава Божествено откровение за бъдещето на света, след което пише Евангелие за силата на словото Божие. Поради това свети Йоан е наречен "Богослов" и е смятан за покровител на хората на словото - поети, писатели, журналисти и др. Християнската Църква го определя като посредник между Бога и хората.Тъй като произхожда от рибарско семейство, евангелист Йоан е възприеман и като покровител на рибарите, заедно със свети Николай Чудотворец.

Във времето на ранното християнство името на свети Йоан Богослов е считано за носител на колосален, безспорен авторитет, поради което на него се приписват авторските заслуги на творби, създадени от други личности.Смята се, че той е написал първо "Откровение" ("Апокалипсис"), а след това и "Евангелие на Йоан". За разлика от Евангелията на Марко, Матей и Лука, то притежава изразителен философски характер, а не събитийно-хронологичен. Свети Йоан Богослов е безспорен автор на три Съборни послания, които също са неделима част от Новия Завет.

Житието на свети апостол и евангелист Йоан Богослов е написано през XVII в. от Димитрий Ростовски и е създадено изцяло в духа на християнската традиция, според която е допустимо да се смесват реални житейски факти с дитирамби и слова за възхвала на светителя. Йоан Богослов е персонаж и в множество други художествени произведения, в които образът му е подложен на творчески интерпретации, но винаги се поставя апломб на неговия изключителен писателски талант и близостта му с Христос. Такава творба е един от романите на Никос Казандзакис, "Последното изкушение". 

На свети Йоан Богослов се приписват множество лечителски способности - лекува различни заболявания, успява по чудодеен начин да възстанови здравето на сакати и обречени хора,, възкресявал мъртви. Бил недосегаем за зловредните влияния на недоброжелатели, огън и отрова са му неподвластни. Узнавайки за многобройните успехи на християнската религия в Мала Азия, римският император Домециян заповядал да бъде задържан свети Йоан и да бъде доведен на разпит при него. Светецът бил подложен на различни зверски мъчения, но със силата на вярата си успял да остане невредим. Императорът го осъдил на заточение и го изпратил в изгнание на о-в Патмос. По време на пътуването до острова свети Йоан успял да извърши множество чудеса и успял да приобщи към лоното на християнската вяра всички пътници. След смъртта на император Домициан на императорския престол се възкачил Нерва и гоненията на християните утихнали. Евангелист Йоан бил освободен от заточението си и светецът се завърнал в Ефес, където с ученика си Прохор продължил да разпространява идеите на християнското учение. 

Когато почувствал, че наближава краят на житейския му път, свети Йоан Богослов излязъл извън пределите на Ефес и помолил на избрано от него място да бъде изкопан гробът му. След като дал на приближените си последни наставления, той ги благословил, легнал в гроба и умрял. Счита се, че единствен той от апостолите на Христос е умрял от естествена смърт, по време на управлението на император Траян. 

Дните, в които се отдава почит към живота, делото и паметта на свети Йоан Богослов са 8 май, 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли) и 26 септември (Успение на свети Йоан Богослов).

При почитане култа към Йоан Богослов са налице елементи на зооморфизъм - счита се, че орелът е негов покровител. В архетипната символика орелът олицетворява бдителност, зорко око и стремежа към достигане на високи хоризонти, моралното извисяване на човешката душа и победата й над смъртта. 

Празникът се чества на 26 септември.

Още празнични икони и светци:   

  

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.