Начало Новини Орхидеи с алоказия
Орхидеи с алоказия ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

Натюрмортът "Орхидеи с алоказия" е израз на единството между източно религиозно изкуство и европейска флорална култура. В композицията са включени бели орхидеи, листа от алоказия, клонки от японска върба и декоративно пано от тръстика. Те могат да бъдат разглеждани, както в чисто натуралистичен аспект, така и като символна цветна аранжировка, носеща своето специфично послание. 

- тръстика (Phragmatis communis) - във вярванията на келтите тя олицетворява взаимовръзката между световете - между материалното и духовното. Функциите й на медиатор са застъпени в представите на много нации. В цветните композиции нерядко се аранжира като стълбичка, носеща посланието за успешен преход и взаимодействие между материалност и духовност, за стремеж към извисяване и развитие. Материалният свят се възприема като даденост, а не като ценностна система. В раннохристиянския бит и култура тръстиката се свързва с представите за "тълпата от вярващи", ( т.е. с многочисленост, бързо разпространение на идеологията сред народните маси).  

В хороскопа на ацтеките тръстиката е четвъртият поред зодиакален знак - символизира непреклонност пред превратностите на съдбата, на противопоставяне на дребните неудачи. Свързва се с мъдростта на живота, на науката, но и мистиката в характеристиките на смъртта. В християнските религиозни представи тръстиката е възприемана като праобраз на свети Йоан Кръстител, на Божия Благовестител. 

- клонките от плачеща върба са неизменен атрибут на Великденската празнична обрядност. Свързват се с Влизането на Христос в Йерусалим (Цветница) и в българските климатични условия са семантичен растителен аналог на палмовите клонки.  В митологичните представи на старите българи култът към гората и дървото се е развил паралелно с тотемистичния мит. В Азиатските представи върбата не само придава ефирност, въздушност във всяка флорална композиция, тя създава илюзията за движение и усещането за динамика. Според японския писател Чжан Чао, ("Сенките на дълбокия сън"), "... Върбата разтуптява сърцето.".

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.