Начало Новини Святост
Святост ПДФ Печат Е-мейл

Святост

Материалният свят е даденост, не ценностна система!

Всичко, създадено от Твореца, е свещено. Следването на традициите е свещенодействие, а тяхното развитие и обогатяване - светителство. Ритуалът е своеобразен триумф на митологичната памет и доказателство за непреходността на традицията, а свързващото звено между бит и култура е човешкият мироглед. Народопсихологията съхранява в себе си елементите на фолклора, историята, културата и изкуството на всеки един народ. Божественото и човешкото съществуват в симбиоза и единството между тях стои в основата на нашия морал, а традицията притежава прерогативите на регулатор за взаимоотношенията ни.

В повечето световни културно-религиозни системи хлябът и виното са обречени на святост - доказателство за общия им корен и техния древен произход. Христос притежава функциите на жрец , осъществяващ справедливо разпределение на материалните блага и подсигуряващ хармоничните взаимоотношения между присъстващите на трапезата. Неговите ръце са събирателен образ на ръцете на човечеството и израз на тяхната святост - те стоят в основата на създаването на материални блага.

Хлябът е олицетворение на първотворството и е семантичен аналог на създаденото от Боговете - демиурзи. Процесът на неговото приготвяне е вид символно свещенодействие, свързано с ритуално обслужване на парадигмата "раждане - живот - смърт", стояща в основата на процесите на трансформация и метаморфоза. Вертикалната етична структура "минало - настояще - бъдеще" (пшеница - брашно - хляб) изразява приемствеността между поколенията, формирането на традицията и съхраняването й в родовата памет. В християнската ритуална обрядност хлябът е архетип на тялото Христово, а виното - на Неговата кръв.

В архетипната символика чашата се свързва с представата за ритуална чистота и е култов атрибут във всички обредни практики. Красноречиво доказателство за сакрализирането на предмета е наличието на съзвездие в Южното небесно полукълбо, наречено Чаша ( на лат. "Crater").То е едно от 48-те съзвездия, класифицирани от Птоломей. То символизира чашата на Аполон, Богът на светлината в гръцката митология. Според легендата, съществува дълбока взаимовръзка между съзвездията Чаша, Гарван и Хидра, които са създадени от Аполон.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.