Начало Новини Натюрморт "Мистерия"
Натюрморт "Мистерия" ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

Натюрморт "Мистерия" е едно докосване и опит за пресъздаване на тайнствения свят на икебана. Самото наименование е с неуточнена етимология. В Средновековието мистерията е вид драматично произведение, обикновено с Библейски сюжет. От друга страна се възприема като семантичен аналог на "тайнство, загадка, необяснимо явление". Като мистерии се определят набор от секретни култови дейности, извършвани в чест на Боговете, до които се допускат само посветени лица.

В повечето световни религиозни системи лотосът присъства като един от основните свещени растителни символи - това е красноречиво доказателство за техния общ произход и единен древен корен. В представите на древните народи той е обект на култово почитание и олицетворява целомъдрието, духовната чистота, с изгрева на Слънцето, с раждането на нов живот. Лотосът е натоварен с поливалентно символно съдържание в характеристиките си - той обслужва едновременно култа към огъня и водата, към мрака и Божествената Светлина, към деня и нощта, реда и хаоса. Целият му жизнен цикъл се възприема като вертикален израз на парадигмата "раждане - живот - смърт'. 

Лотосът с осем листенца символизира четирите посоки на света и техните междинни производни. Той се възприема и като символ на хармонията и победата й над хаоса. В християнството олицетворява кръста и кръстния знак.

Разцъфтяването на лотоса е символ на развитието на човешкия потенциал - в духовен и физиологичен аспект, което го превръща в олицетворение на единството между дух и материя. Вечер, след залеза на Слънцето, лотосът се скрива във водата и се показва над повърхността при изгрева. В много голяма степен развитието на лотоса и взаимовръзката му с положението на Слънцето уподобява поведението на слънчогледа. 

Символиката на лотоса в различните култово-религиозни системи е многообразна:

- в Китай е олицетворение на чистота, невинност, целомъдрие, но също и на плодородие и изобилие. Нерядко се свързва и с настъпването на пролетта, Възкресението и раждането на нов живот.

- в Индия лотосът е флорален еквивалент на Съзиданието и творческото начало, с Боговете-демиурзи, с израстването и развитието в природата. В будизма е символ на нирвана и достигнатата мъдрост, на духовната чистота и съвършенството, постигнато чрез израстването от калта и упадъка.

- в Египет лотосът се счита за цвете, което "стои в началото". Според древните митологични представи, той се е появил "от първичните води на Нун" и олицетворява раждането на нов живот. Изплуващият от водата лотос е символ на изгряващото слънце и на победата над силите на мрака и злото.  Култът към лотоса е насочен към едновременното обслужване на живота и смъртта, реда и хаоса, мрака и Божествената светлина, деня и нощта. 

- от Изтока и Египет култът към лотоса преминава в Европа като най-изразително присъствие има в Средиземноморието. В гръцката митология лотосът е основен флорален атрибут на Афродита, а в римската - на Венера. Съществува легенда за нимфата Лотис, която се превръща в лотос.

- в християнството символизира лилия или роза, посветена на дева Мария. В някои случаи се възприема и като символ на Вечността (вечната красота), на абсолютната хармония и успокоението в съвършения свят на Отвъдното, постигнати в резултат на равновесието и баланса. В интерпретациите на представата за Вечността се включва и Забравата като неин антипод - Забравата нерядко е възприемана като семантичен аналог на нирвана; свързва се с отказа от всичко земно.

- древни реликти на култа към лотоса съществуват и в Исляма.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.