Начало Новини Натюрморт "Ябълков цвят"
Натюрморт "Ябълков цвят" ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

"Съвсем просто е да преброиш семенцата в една ябълка. Но кой от нас може да каже колко ябълки има в едно семенце?"                                                  /Уейн Дайър/

В повечето световни културно-религиозни системи ябълковият цвят е натоварен с поливалентно съдържание - от една страна, олицетворява пролетта, началото, красотата, младостта, новият живот, любовта, младежката дързост. В същото време се свързва с представите за преходността на живота и неизбежността на смъртта.

В Християнската митологична система ябълката се възприема като асоциативна персонификация на Райската градина. В символното й съдържание са налице дуалистични характеристики - тя олицетворява първородния грях, грехопадението, човешките съблазни, но от друга страна се свързва и с представите за мъдрост и непреходни знания. В християнската иконография Христос като Спасител на човечеството държи ябълка или сочи към нея - семантичен аналог на "Спасение" или "Завръщане в Рая". В религиозните сюжети на Бароковото изкуство смъртта (като скелет) държи ябълка - цената на първородния грях е смърт. В натюрмортите ( "Ванитас" ) се възприема като семантичен аналог на знанието, науката и мъдростта, натрупана в хода на човешкото развитие. 

В по-древни митологични представи ябълката е считана за олицетворение на реда в Космоса и Вселената, а кръглата й форма се асоциира с Божествената природа - едно пренесено на Земята съвършенство. При напречен разрез семките в средата образуват пентаграм (петлъчева звезда) - символ на универсума, на човека и Божествената воля. При надлъжен разрез средата на ябълката се асоциира с женски гениталии - поради това в древността е смятана за специфична символна персонификация на Богинята-Майка, а семките са аналог на пораждащото начало и създаденото потомство. 

Ябълковите плодове имат изразително присъствие на трапезата в целия Коледно-Новогодишен празничен комплекс като пожелание за здраве, дълголетие и плодовитост. В сватбените ритуални практики знамето се закичва с ябълково клонче като символ на личния избор и правото да той да бъде упражнен чрез встъпване в брачен съюз. Ябълково клонче участва в гадателните практики на Аньовден (света Анна), които са с предсватбена насоченост. В обредността на Летния свети Вартоломей се палят огнени клади с катартична (пречистваща) насоченост, в които се хвърлят и ябълкови клонки - смята се, че така ще бъдат неутрализирани силите на злото. Символното съдържание на плода е натоварено с амбивалентни характеристики - едновременно се почитат култът към живота и култът към смъртта. В обредността на Петровден се раздават от ранните ябълки-петровки в памет на мъртвите близки.

В древен Рим съществувал израз: "Ab ovo usque ad mala.", който означава "От яйцето - до ябълката" (за римляните традиционният обяд започвал с яйца и завършвал с ябълки). В народната лексика на българите еквивалентни са идиомите "От начало до край", "От игла - до конец", "От "А' до"Я" и др., изразяващи системност, последователност и завършеност на дадено действие. Предметно-символното послание е отправено към идентичността на "Alter Ego", втората природа, "Другото Аз" на Христос като съвкупност от основните символи на Мирозданието.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.