Начало Новини Натюрморт "Цветя от ангел"
Натюрморт "Цветя от ангел" ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

Натюрмортът "Цветя от ангел" е композиция от картина, свещ, есенни цветя (лилиум, кампанула и хмел), плодове. 

В християнската иконографска традиция белият лилиум се възприема като свещен култов атрибут на Свети архангел Гавриил по време на Благовестяването и олицетворява нравствената чистота на Дева Мария. Тройният бял лилиум се счита за асоциативна персонификация на Светата Троица и олицетворява триединството между ум, душа и тяло. Същевременно с това е израз и на основните християнски добродетели - вяра, надежда и любов. В алегоричен аспект червеният лилиум е свидетелство за преклонението на всички растения пред смиреното поведение на Спасителя в Гетсиманската градина.

В еврейските културни представи лилиумът е цвете от Райската градина, което останало неосквернено след Грехопадението. Като символ на чистота и изящество неговата форма е пресъздадена в капителите на колоните на цар Соломон и в еврейските седмосвещници.

Според древните елини лилиумът има божествен произход и е основен култов атрибут на богинята Юнона. Счита се, че цветовете му и звездите в Млечния път са произлезли от млякото й. Като митологичен персонаж богинята притежава функции, близки до Боговете-демиурзи.

В древен Египет лилиумът е символ на мимолетността и преходния характер на живота. В митологичните представи се съотнася към задгробния живот. 

В Рим цветето е символ на пролетта, на обновлението в природата и на надеждата за ново начало. По време на пролетните празници, организирани в чест на богинята Флора, всички нейни статуи се обкичвали с лилиуми. 

Във Франция е символ на кралската власт. По време на управлението на Людовик VII върху бялото знаме се появили изображения на три златни лилии като символ на състрадание, правосъдие и милосърдие. Тъй като съдилищата и столовете в тях били декорирани с цвят на лилии, във френската езикова култура като сленгизъм се появил израза "да седиш върху лилии" като семантичен аналог на висок служебен пост, власт и авторитет. По време на своето управление крал Людовик XIV пуснал в обращение монети с изображение на лилии.

При италианците и испанците лилиумът е популярен като цветето на Дева Мария.

В района на Пиренеите по време на празниците, устроени в чест на свети Йоан Кръстител, в храмовете се носят клонки от лилиум, по подобие на върбовите клонки у нас на Цветница. Осветените цветя служат за украса на входните врати и имат предимно апотропейна, предпазваща функция. За здраве и благополучие в дома те се съхраняват до следващия Празник. 

От дълбока древност хмелът е използван, както с декоративно-приложна цел, така и като храна и лекарство. В етимологичен аспект наименованието произхожда от латинското "Humulus". Участва в обредни практики с апотропейни (предпазващи), катартични (пречистващи) и хомеопатични (от гр. "хомиос" - "подобен" + "патос" - "болест") функции. Цветовете на хмела се използват за производство на бира. В комбинация с други билки намира приложение при лечението на безсъние, невропатия, възпаления и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.