Начало Новини Натюрморт "Цветя от ангел"
Натюрморт "Цветя от ангел" ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

Натюрмортът "Цветя от ангел" е композиция от картина, свещ, есенни цветя (лилиум, кампанула и хмел), плодове. 

В християнската иконографска традиция белият лилиум се възприема като свещен култов атрибут на Свети архангел Гавриил по време на Благовестяването и олицетворява нравствената чистота на Дева Мария. Тройният бял лилиум се счита за асоциативна персонификация на Светата Троица и олицетворява триединството между ум, душа и тяло. Същевременно с това е израз и на основните християнски добродетели - вяра, надежда и любов. В алегоричен аспект червеният лилиум е свидетелство за преклонението на всички растения пред смиреното поведение на Спасителя в Гетсиманската градина.

В еврейските културни представи лилиумът е цвете от Райската градина, което останало неосквернено след Грехопадението. Като символ на чистота и изящество неговата форма е пресъздадена в капителите на колоните на цар Соломон и в еврейските седмосвещници.

Според древните елини лилиумът има божествен произход и е основен култов атрибут на богинята Юнона. Счита се, че цветовете му и звездите в Млечния път са произлезли от млякото й. Като митологичен персонаж богинята притежава функции, близки до Боговете-демиурзи.

В древен Египет лилиумът е символ на мимолетността и преходния характер на живота. В митологичните представи се съотнася към задгробния живот. 

В Рим цветето е символ на пролетта, на обновлението в природата и на надеждата за ново начало. По време на пролетните празници, организирани в чест на богинята Флора, всички нейни статуи се обкичвали с лилиуми. 

Във Франция е символ на кралската власт. По време на управлението на Людовик VII върху бялото знаме се появили изображения на три златни лилии като символ на състрадание, правосъдие и милосърдие. Тъй като съдилищата и столовете в тях били декорирани с цвят на лилии, във френската езикова култура като сленгизъм се появил израза "да седиш върху лилии" като семантичен аналог на висок служебен пост, власт и авторитет. По време на своето управление крал Людовик XIV пуснал в обращение монети с изображение на лилии.

При италианците и испанците лилиумът е популярен като цветето на Дева Мария.

В района на Пиренеите по време на празниците, устроени в чест на свети Йоан Кръстител, в храмовете се носят клонки от лилиум, по подобие на върбовите клонки у нас на Цветница. Осветените цветя служат за украса на входните врати и имат предимно апотропейна, предпазваща функция. За здраве и благополучие в дома те се съхраняват до следващия Празник. 

От дълбока древност хмелът е използван, както с декоративно-приложна цел, така и като храна и лекарство. В етимологичен аспект наименованието произхожда от латинското "Humulus". Участва в обредни практики с апотропейни (предпазващи), катартични (пречистващи) и хомеопатични (от гр. "хомиос" - "подобен" + "патос" - "болест") функции. Цветовете на хмела се използват за производство на бира. В комбинация с други билки намира приложение при лечението на безсъние, невропатия, възпаления и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.