Виола ПДФ Печат Е-мейл

Виола

"Религия е да вярваш в опитността на някой друг. Духовност е да имаш своя собствена опитност."  / Дийпак Чопра /

Сюжетът на сюрреалистичния натюрморт "Виола" е вдъхновен от идеите на Кабала за Божествената същност на Светлината, за единната духовна енергия и Теорията за суперструната. В основата си те са езотерични философски учения и представляват своеобразен опит за изграждането на модерна съвременна трактовка за произхода на Вселената и развитието на света. Докосването до Божественото и космическото минава през земното и човешкото, в основата на които стои идеята за всепобеждаващата сила на любовта. 

Кабала не е религия - тя е мистично учение, в основата на което стои идеята за Божествения произход на човека, за неговата неразривна връзка с Бога и Светлината и за необходимостта от непрекъснатото му духовно осъвършенстване. Фундаментална е идеята, че преди Големия взрив всички човешки души са били едно цяло, една Светлина. След настъпването на специфично състояние на екзистенциален вакуум, единната духовна енергия предизвиква Големия взрив, вследствие на който възниква Вселената и се обособява материалният свят.

В етимологичен аспект наименованието "кабала" произхожда от еврейски и е семантичен аналог на "получаване". Според Кабала, формирането, развитието и обогатяването на душевността е строго индивидуален процес, носещ в себе си характеристиките на интровертност - именно в уединение човекът трябва многопланово да развива различни аспекти на своята духовна организация, за да постигне усещането за хармония и съприкосновение с Божественото. Като философско идеологично течение Кабала е построена на принципа на интерпретация на Библията, т.нар. "Петокнижие" или "Петте книги на Мойсей" - именно за това нейните последователи я възприемат като "шифър, чрез който се разкрива мистичния смисъл и значението на Словото Божие".

Теорията на суперструната представлява модел от теоретичната физика, който се опитва да създаде качествено нова, единна трактовка за наличните в природата сили и елементарни частици. В основата й стоят едноизмерни обекти (струни), вместо безизмерни точки (частици). Предполага се, че Теория на струните ще бъде в състояние да унифицира съществуващите в природата сили (гравитационна, електромагнитна и др.) като съумее да ги опише с един набор от уравнения. В противовес на използваните класически четири измерения - x, y, z и време t, теория на струните предполага съществуването на 10 - 11 и дори 26 измерения в пространството и времето. Една от основните характеристики на теорията на суперструните е, че тя доразвива идеята за съществуването на повече степени на свобода, както и за суперсиметрия между силите и материята. Очаква се тя да разработи и една разумна единна теория за гравитацията в квантовия свят.

В архетипната символика лалето е семантичен флорален аналог на пауна - птицата, която не може да пее, но все пак е най-красивата в пернатия свят; то не притежава изразителен собствен аромат, но въпреки това е едно от най-очарователните растения. Наименованието на цветето произхожда от турската дума за "чалма, тюрбан, шапка за глава".  В персийския език името на лалето е "дюлбеш, дюлбенд", което също е вид шапка за глава. В Казахстан съществува поверие, че в пъпката на жълтото лале се крие човешкото щастие, а в Узбекистан подобно символно съдържание е заложено в характеристиките на синьото планинско лале. В християнската митологична система лалето е символ на Христовото Възкресение и се свързва с пролетта, обновлението в природата, новия живот и началото на нов аграрен цикъл. В Холандия растението е смятано за национален символ и с него се поставя началото на цветната индустрия. Там всяка пролет се провеждат празници на цветята и почетно място е отредено именно на лалето. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.