Кенар ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

В българската културна традиция понятието "кенар" е наситено с полиморфно съдържание - от една страна, с него се асоциира наименованието на "край, ивица на плат"; от друга страна е нарицателно за човек, живеещ в периферията на населено място. Най-често с името "кенар" се свързва вид ръчно тъкан бял памучен текстил, в който хоризонтално са втъкани копринени нишки. В древността се е използвал за изработването на облекло, покривки, кърпи и декоративни елементи в интериора. Нерядко по начина на изтъкаването на кенара може да се съди за произхода на човека - етнорегион, родова принадлежност, имотно състояние. По допълнителните декоративно-приложни елементи (бродерия, дантела и др.) може да се съди за мястото и ролята на индивида в социума, за възможността му да участва в обредни действия и ритуални практики със социо-нормативен характер.

В етимологичен аспект наименованието "кенар" произхожда от турското "kenar", което е семантичен аналог на " край, ръб, украшение (по края)" или от идентичното персийско "kenar", което се употребява в смисъла на "бряг, край, ивица суша". И в двата варианта интерпретацията на понятието насочва вниманието към намиращите се в краищата на платнените изделия приложно-декоративни елементи - бродерии и дантели. Те се отличават с изразителна медиативна същност. В древността са притежавали функциите на амулет и са имали апотропеен, предпазващ характер. Същевременно с това са възприемани като своеобразно естетическо "маркиране" на територията, отделяне на своето, усвоеното, културното пространство от чуждото и необлагороденото. По украшенията на дрехата може да се съди не само за естетическия вкус и сръчността на българката, но и за произхода, родовата принадлежност, общественото положение, имотното състояние, мястото в социума на индивида.

Понятието "бродерия" произхожда от "бод, пробождане" - действие, на което се приписват подчертано мъжки характеристики. То е своеобразна еманация на съзиданието и творческото начало. Освен като архетип на древната писменост, шевицата е синтез на вечния стремеж на българската жена към красота, естетическа наслада, съзерцание, възвишени и хармонични взаимоотношения. При изработване на везбените елементи в древността най-често използваните цветове са били черното, бялото и червеното - те са специфичен колоритен израз на парадигмата "раждане - живот - смърт", чрез която се пресъздава цикличния характер на космическата еволюция.  Вертикалната етическа структура "минало - настояще - бъдеще" олицетворява вечния човешки стремеж към съзидание и осъществяването на приемственост между поколенията.

Дантелата в древността се възприема като алтернатива на шевицата и съдържа в себе си характеристиките на специфичен свръхестетизиран апотроп. Тя изпълнява функциите на медиатор между своето, облагороденото пространство и чуждото, неусвоената територия. Счита се, че човешкият живот е щастлив и смислен, когато комуникацията между двете протича красиво.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.