Начало Новини Натюрморт "Младо вино"
Натюрморт "Младо вино" ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

Във фолклорните представи на народа ни понятието "младо вино" е популярно с наименованието "шира" - гроздов сок, който се нуждае от време за ферментация, за да се превърне в истинска упойваща напитка.

В етимологичен аспект името "вино" произхожда от гръцкото "Feinos" и означава "вино и лоза". В българския език думата е била популярна още в Средновековието - счита се, че е заемка от латинското "vinum" или от индоевропейското "wei-", което е семантичен аналог на "вия се, увивам се" (препратка към лианоподобните увивни характеристики при развитието на лозата.) Винени напитки се произвеждат не само от грозде, но и от други плодове ( ягодово, малиново, ябълково и др.), както и от цветя (акациево, розово, шипково).

Като символен елемент виното присъства в обредността на множество християнски празници. То се използва в Евхаристията като символ на кръвта на Христос, на човешкия произход и на самия живот. Участва в ритуалните практики на Трифоновден, както и в Празниците, устроени в чест на Дионис. 

Използването на младо вино (шира) е календарно адаптирано към есента и дните на сезонен преход, маркиращи края на един аграрен цикъл и поставяне началото на нов сезон. Обикновено това са дните на гроздобера, които са застъпени през октомври. С младо вино се отдава почит и на Хелоуин - празник, устроен в чест на мъртвите предци и приемствеността между поколенията - в основата му стоят парадигмата "раждане - живот - смърт" и вертикалната етическа структура "минало - настояще - бъдеще". То е символ на младежката дързост, незрялост, на емоционалнстта и прибързаното взимане на важни решения. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.