Начало Новини Черешово време
Черешово време ПДФ Печат Е-мейл

alt

В представите на древните българи узряването на първите плодове (ягодите и черешите) е специфичен момент в годишния календар, натоварен с дълбоко сакрално съдържание. В културната памет на народа ни съществува специфично наименование - "труфанда", с което по обобщен начин се изразява "началото, първото, ранното" в света на аграрната реколта. Периодът е популярен с наименованието "черешово време" и се свързва с наличието на многообразни обредни практики, отнасящи се към поставяне на началото на нов аграрен цикъл в стопанската дейност - събирането на плодовете. Ритъмът на трудовото ежедневие на древните българи през този период ставал все по-динамичен, а с това - и нарастването на потребностите от работна ръка за осъществяването на трудовата дейност. Именно по черешово време започва лятната ваканция за ангажираните с учебна дейност деца. Като символ на началото, понятието "черешово време" образува противостояща двойка с есенния "гроздобер", който съхранява в характеристиките си посланието за край, за успешен завършек на стопанската дейност.

Пролетните празници са календарно адаптирани към дните на Пролетното равноденствие и към християнския празник Възкресение Христово. Обредността е подчертано женска, а лайтмотивите - обновлението, цикличността в природата, красотата, младостта, съзиданието, пораждащото начало, бъдещето, духът на идните поколения.

В етимологичен аспект наименованието "череша" произлиза от латински език - "Cerasum". В повечето древни митологични системи дървото е универсален символ на реда и хармонията в заобикалящия ни свят. В архетипната символика короната на дървото се асоциира с Космоса и организацията на Вселената; корените - със земята, Отечеството, родовата принадлежност, с отвъдното, с подземното царство, където се подвизава духът на мъртвите предци; стволът изпълнява функциите на медиатор, на свързващо звено между световете. Различните националности са имали свое "свещено" дърво, което е обект на култово почитание: в Рим - лавровото дърво, в Гърция - маслината, в Германия - елхата, в Япония - вишната, в Египет - палмата и др. В Християнските религиозни традиции се смята, че черешата е свещено дърво от градините на Рая, а в култовата живопис е един от атрибутите на Богородица и Христос (Тициан).

С първите плодове от реколтата на текущата година е свързана Черешова Задушница. Тя принадлежи към т.нар. "триодни" празници - датата на нейното почитане е календарно адаптирана към отбелязването на Възкресение Христово в годишния празничен календар.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.