Софра ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

В представите на древните българи наименованието "софра" е семантичен аналог на "трапеза", маса, кът за хранене. В асоциативната памет на народа ни тя е натоварена с дълбоко сакрално съдържание - към нея се отнасяли с особена почит и свещенодействие. Именно софрата е мястото, където членовете на семейството споделят плодовете на своя труд, съпреживяват емоциите си, обсъждат намеренията си и свързаните с тях надежди за добри перспективи и градивни резултати.

Независимо дали е делник или празник, във времена на възход или упадък, дали се подготвя курбан или се следва древен родов обичай, българката е пристъпвала към подредбата на трапезата с чувство за естетически вкус. 

Застилането на трапезата с покривка е вид обредно действие, което по своята същност и съдържание е своеобразно "маркиране" на територията, отделяне на своето, облагороденото пространство от чуждото, неусвоеното. За целта се използвали домашно тъкани платна - кенар, лен, памук, коприна и др., които са популярни с името "бохча".

Освен с функциите на покривка за маса, с наименованието се свързват и представите за парче плат, чието специално предназначение е за съхранение на тестени изделия, както и за поднасяне на ритуални хлябове в хода на извършването на обредни практики с разнородна насоченост.

Бохчата присъства като специфичен култов атрибут по време на церемонии със сватбена насоченост. В цялостния сватбен обредно-празничен комплекс изключително важно място е заемал ритуалът "размяна на бохчите", който се извършвал от бащите на булката и младоженеца. Чрез взаимната размяна на ритуални дарове не само се засвидетелства важността на родителя за бъдещото семейство като символ на рода, но и тежестта на мъжката дума - гарант за сполучливо осъществяване на намеренията за сродяване. Размяната на бохчите е елемент от посветителските обредни практики и притежава функциите на инициация. Тя е семантичен аналог на "разширяване" на усвоеното пространство, увеличаване на облагородените територии, промяна в социума, сдобиване на девойката с нова самоличност, приобщаване към друг род. Ключов елемент в обредността е откъсването от родния дом - негов символен аналог е пътят, който в архетипната символика е отъждествяван като "вечното време". Лайтмотив е идеята за изживяване на състоянието на мнима смърт, чрез която се осъществява ново раждане и сдобиване с плодовитост.

Традиционно при изтъкаването на бохчите са използвани разноцветни текстилни нишки, от които се оформяли геометрични фигури. Впоследствие се доукрасявали с ръчно изплетена дантела или се добавяли разнообразни везбени елементи - растения, птици, животни, насекомидървета, плодове, цветя, човешки фигури, символни знаци и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.