Начало Новини Даровете на октомври
Даровете на октомври ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

В битовистичните представи на древните българи месец октомври  се възприема като "медиативно", преходно време, разграничаващо лятото и зимата. В аграрен аспект това е периодът на гроздобера и усиленото събиране на селскостопанската реколта, поради което Празниците и съпровождащите ги обредни практики са значително по-малко.

В мито-поетичната памет на народа ни октомври е популярен като "Митровски месец", тъй като култово присъствие в него има Празника на свети Димитър. На Димитровден се разпускат ратаите и наемните селскостопански работници; извършват се уговаряния за следващата селскостопанска година. В духа на древния близначен мит, свети Димитър образува противостояща двойка със свети Георги - на Гергьовден се наемат новите работници и започва събирането на новата реколта.

Най- популярните Празници, изграждащи обредно-празничната система на октомври, са: денят, устроен в чест на света Петка Търновска (Петковден), на света Злата Мъгленска, които се причисляват към Пантеона на българските светци. В културната памет на народа ни през месеца се отбелязва и т. нар. "Мишинден" - празник с подчертано зооморфни характеристики в съдържанието си. Обредността е подчертано женска, сваързана със засвидетелстването на култова почит към древно езическо божество, към Богинята-майка и нейната тъмна страна.

В католическата диаспора на Християнската църква изключително атрактивно присъствие има Хелоуин, който напоследък има почитатели и у нас, главно заради застъпените в него карнавални шествия, в които се използват разнообразни маскарадни атрибути.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.