Начало Новини Юлско утро
Юлско утро ПДФ Печат Е-мейл

Натюрморт

"Боговете си предават в наследство и атрибутите, и поклонниците."         /Станислав Йежи Лец/

В юлиянския годишен календар месеците юли и август са с номинатив, производен на имената на значими исторически личности - на императорите Гай Юлий Сезар и Октавиан Август. До подобна висока чест е опитвал да се домогне и Нерон, но без резултат.

Римският император Гай Юлий Цезар е виден пълководец, диктатор, писател и политически лидер. Освен че е една от най-влиятелните политически личности в световната история, Гай Юлий Цезар има изключителен принос за ефективното извършване на трансформацията на Римската империя в т. нар. "принципат". Негова е сентенцията "Дойдох, видях, победих." (на лат. "Veni, vidi, vici.").

Народната лексика на старите българи представя юли като "горещник" - повечето обредни практики са насочени към обслужване на култа към древно божество от соларен тип (Слънцето) и огъня като негов семантичен аналог, присъстващ в битовото ежедневие. В християнската религиозна система най-топлите дни в годишния календар са популярни с името "горещници' и съдържат в характеристиките си обредни практики, целящи отдаване на ритуална почит към светците-градушкари с цел предпазване на реколтата от пожари и природни бедствия. Като символни елементни в обредността доминантно присъствие имат огънят и водата. Водещата селскостопанска дейност през текущия аграрен цикъл е жътвата

От 1985 г. по българските земи на 01 юли се провежда "Джулая морнинг" (от англ. "юлско утро"). Празникът се явява своеобразна българска алтернатива на световното хипи-движение от 60-те години на ХХ в. По нашите земи то се съхранява и до днес, макар и във видоизменена форма. Култова за движението се явява песента на Юрая Хийп  "Джулая морнинг", в текста на която е заложен лайтмотива за преосмисляне чрез интровертност, чрез вглеждане в себе си, в собствената си душевност с цел осъществяване на метаморфоза и позитивни личностни промени. В основата на честването на празника стои отдаването на почит към изгряващото Слънце, утрото, зората, новия ден и живота.

Денят 01 юли се явява лятно календарно съответсвие на Новата година и 01 януари (Василовден, сурва), с който образуват противостояща двойка. С юлското утро се поставя началото на второто полугодие от текущата календарна година. В много световни култури е прието в първия ден на Новата година да се подаряват кръгли предмети като олицетворение на пълния цикъл. В исторически аспект  през 153 г. пр.н.е. Римският сенат определя за честване на Новата година 01.01. През 1582 г. тази дата била затвърдена в Грегорианския календар. В Русия се чества от 1700 г. по силата на императорски указ, издаден от Петър Първи. 

На 01 юли се отбелязва празникът Свети Врач, посветен на народните лечители, билкарите и знахарите. С течение на времето елементите на езическия култов ритуал са успели сполучливо да се адаптират към характеристиките на християнскитя чудотворци и безсребърници, Козма и Дамян. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.