Начало Новини Газената лампа
Газената лампа ПДФ Печат Е-мейл

Газената лампа

"Когато Бог иска да създаде тиква, употребява шест месеца. Когато иска да създаде дъб, Той употребява сто години."                                                                    / Петър Дънов, из "Божествената светлина", 1939 г. /

В културните представи на народа ни дъбът е свещено дърво и е обект на култово преклонение, наравно с тотемните животни и божествата от соларен и хтоничен тип. Той е флорален семантичен аналог на Перун в славянската космогонична система и на Юпитер в древен Рим. Дъбът олицетворява късмета, здравето и физическата сила - в архетипната символика се свързва с представите за дълговечност, непреходност и безсмъртие. В обредни практики, свързани с рода, семейството, дома, с апотропейна и катартична насоченост участват всички негови физиологични елементи - листа, плодове (жълъди), кора, дървесина, клонки и корени. 

Счита се, че жълъдите са символ на здраве, издръжливост и възстановяват виталитета на човека, а листата могат да бъдат декоративен елемент, присъстващ в обредността на цялостния Коледно-Новогодишен празничен комплекс, наравно с джела, клонките и шишарките от иглолистни дървета. 

В архетипната символика лампата е семантичен аналог на Слънцето, огъня и светлината. Газената лампа е алтернатива на кандилото, на парафинената или восъчната свещ. В повечето древни религиозни представи се асоциира с духовността, знанието и прогреса на човечеството. В древен Египет лампи с различни символни изображения са използвани в траурните процесии - с тях се свързва безсмъртието на човешката душа и представите за преселването и в астрала, в отвъдния свят. В алегоричен аспект приказката за Аладин и вълшебната лампа пресъздава представите на древните народи за чудотворство, на магичен ритуал за осъществяване на съкровени желания и обяснява наличието на газената лампа като култов атрибут в обредните практики с апотропейна (предпазваща) и катартична (пречистваща) насочееност. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.