Начало Относно картините Сталински ампир
Сталински ампир

Като направление в изкуството и архитектурата Сталинският ампир възниква през 1930 г. с цел заличаване идеите на динамичния конструктивизъм в Русия и като своеобразна реплика на Западноевропейския ампир на Наполеон.

Първият ВУЗ за подготовка на дизайнери в Русия (ВХУТЕМАС) е учреден през 1920 г. по идея на група привърженици на конструктивизма. През 1930 г. учебното заведение е закрито с указ на Сталин, а конструктивизмът като направление в културата и изкуството официално е забранен. На негово място се установява т.нар. "Сталински ампир", при който се поставя апломб върху декоративния елемент и тенденциозно се пренебрегва важността на конструкцията.

Идеите на Сталин са своеобразно повторение на имперските амбиции на Наполеон и неговия стремеж към възраждане на романтичната извисеност на образците от Античността. В руската модификация на западноевропейския ампир се добавят характерните елементи на социалистическата символика - вместо скулптури на антични божества се появяват изображенията на работници, селяни и войници, а реещите се ангелчета биват изместени от развяващи се червени знамена.

Сталинският ампир става официален държавен стил в Сталинска Русия и олицетворява диктаторските амбиции, афиширането на надмощие, власт, преднамерената тържественост, подчертаният афинитет към чувството за национален дълг.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.