Майолика

В етимологичен аспект наименованието "майолика" произхожда от италианското "maiolica" или "Majolica" - това е старото име на о-в Майорка, от който през XV - XVII в. в Италия били внасяни керамичните произведения с испано-мавритански произход. Те били изработвани от глина, с многоцветно живописно изображение и покритие от глазура или емайл.

В Италия най- видният представител на майоликовата живопис е Николо Пелипарио, който изработвал не само керамични портрети, но и многофигурни композиции върху домакински съдове, пана, барелефи и др. Керамичните скулптури и барелефи на семейство делла Робиа се отличават и със самостоятелен характер, което ги доближава до характеристиките на монументалното изкуство. 

Като изкусто майоликата бележи изключително развитие в страните на Древния Изток - Вавилон, Египет, Иран; през Средновековието - в държавите от Предна, Средна и Централна Азия. В Европа майолика се произвежда през XIV - XVIII в. в Германия, Франция, Испания и Италия.

В древна Русия майоликата е популярна още през XI в., където има обособени цели региони, произвеждащи предмети за бита и произведения на изкуството от глина и порцелан (напр. Гжель). Изключителен разцвет бележи  през XVII в. в Москва и Ярослав. През XIX - XX в. майолика била изработвана от известни автори като М.А.Врубел, В.М.Васнецов, А.Я.Головин и др. 

През 50-те години на XX в. към достиженията и възможностите на майоликата се докосват и творци като Ф.Леже и Пикасо..

За съвременната майорика са присъщи експериментаторския дух, търсене на нови пластични възможности и живописни решения, както по отношение на пластичния материал, така и във връзка с глазурата, емайла и др.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.