Начало Април
Април
Света преподобна Мария Египетска

Света Преподобна Мария Египетска е родена в Египет. На 12-годишна възраст напуска бащиния си дом и се заселва в Александрия, където се отдава на порочен, лекомислен и безпътен живот. Така преминава младостта на светицата, но на по-късен етап, в зряла възраст, в живота й настъпва поврат след посещението на християнски храм, намиращ се на другия бряг на р. Йордан. Преподобна Мария Египетска се отдава на иночество. Покаянието за прегрешенията й я преобразява и я превръща в пример за постигане на духовно израстване.  Целият жизнен път на преподобна Мария Египетска показва до каква степен на падение може да достигне човек, когато се отдаде на греха и порока, и до каква висота на нравствено съвършенство може да се издигне, когато върви по пътя на вярата и добродетелта. Света Мария умира на 01 април 530 г. Тленните й останки са погребани от отец Зосима, монах в съседен манастир, а житието на светицата е написано от Йерусалимския патриарх Софроний.

Паметта на светицата се почита на 01 април.

 

Още празнични икони и светци:

 
Успение на свети Методий Славянобългарски

Свети Методий Славянобългарски е по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - свети Кирил. Свети Методий е първият славянски епископ в историята на славянството. След смъртта на Константин - Кирил той е назначен от папата за папски легат и архиепископ на Панония и Велика Моравия. 

В ранна младежка възраст равноапостолът избрал военното поприще за свое жизнено кредо и известно време управлявал славянска област, подвластна на византийския император. На по-късен етап от живота си се отказал от високото си обществено положение и постъпил в манастир, намиращ се на планината Олимп, Мала Азия. След време при него дошъл и брат му, Константин- Кирил и заедно създали славянската писменост, изграждаща основите на християнската просвета сред славяните.

Свети Методий изпълнявал своето дело на славянски равноапостол като проповядвал християнските идеи и превеждал от гръцки на славянски език Свещените книги на Християнството. Именно негов е преводът на всички канонични книги на Светото писание, както и църковноправният сборник Нимоканон.

След смъртта на брат си, Константин Философ, свети Методий Славянобългарски е назначен за архиепископ на Панония и Велика Моравия. Отпътувайки за тези места, равноапостолът е арестуван по нареждане на немските епископи от Бавария. Заради упражняваната от него просветителска дейност, светецът е подложен на многобройни мъчения и задържан в затвора. В присъствието на император Лудвиг II Немски срещу него е образуван съд, под формата на епископски събор, с обвинението, че провежда своите проповеди и богослужения на славянски език. През целия си живот светецът е подложен на оклеветявания и непрестанни гонения от страна на немското духовенство. От затвора е освободен по време на управлението на папа Йоан VIII.

През 884 г. свети Методий започнал християнизацията на Бохемия. Той извършвал проповедите си на славянски език и покръстил Борживой Първи и съпругата му, Людмила, както и голям брой чешки славяни.

Малко преди смъртта си свети Методий Славянобългарски посочва за свой приемник като ръководител на школата и като архиепископ на Великоморавската Църква своя ученик, свети Горазд. умрял на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград. Погребалната церемония в негова чест  включвала славянска, латинска и гръцка литургии.

За делото на свети равноапостол Методий Славянобългарски свидетелстват ръкописи от XIII в.

Паметта на светеца се почита на 6 април.

 

  • Имен ден празнуват всички, носещи името Методий и неговите производни. В етимологичен аспект името произхиожда от гръцки и означава "методичен, подреден, последователен".

 

Още празнични икони и светци:

 

 
Лазаровден

Лазаровден се свързва с името на свети Лазар и Чудото на неговото Възкресяване от Христос.

Лазаровден се съотнася към т.нар. "триодни" празници - датата на неговото почитане е променлива и влиза в пряка взаимовръзка с мястото на Възкресение Христово в годишния празничен календар. Той се чества винаги осем дни преди Великден, задължително в събота, един ден преди Цветница. През 2016 година  това е 23 април.

Още празнични икони и светци:

 
Цветница и Връбница

С празника Цветница и Връбница се припомня влизането на Христос в Йерусалим. Той е тясно свързан с Лазаровден. Чества се винаги в неделя, една седмица преди Въскресение Христово. Други наименования на празника са Цветна неделя, Вая (Вайа), Куклинден.

През 2014 година  това е 13 април.

Още празнични икони и светци:

 
Страстната седмица

Мъките на ХристосСтрастната седмица се отъждествява с последните дни от живота на Христос. В етимологичен аспект наименованието произхожда от църковнославянското "страсти", което означава "страдам, страдание". През тази седмица всеки ден е Велик - Велики понеделник, Велики вторник,..., Велика неделя (Великден).

Ето и някои от ключовите моменти на дните от Страстната седмица, които имат задължителен характер:

- Отбелязва се краят на Великия пост. През цялата Страстна седмица е разрешено да се консумират само растителни храни и варива.

- Понеделник от Страстната седмица е последният ден, през който може да се пътува. Извършва се ритуално почистване на дома и заобикалящата ни среда - обредното действие притежава изразително катартично съдържание.

- Вторникът от Страстната седмица е последният от дните, през които може да се извършва домакинска работа.

- Сряда от Страстната седмица е последният ден, през който може да се извършва селскостопанска работа.

- В четвъртък от Страстната седмица се боядисват яйца като първите три са винаги червени.

- В Разпети петък има забрана върху песните и веселието. С Разпети петък в народните представи се поставя началото на т.нар. "12 петъка". През тях не се започва градеж. През нощта на Разпети петък се извършват множество гадателни практики.

- Съботата от Страстната седмица е разделена на 2 части - битовистична (до 13 ч.), през която се върши домакинска работа. През останалата част от деня има пълна забрана за битови практики. Тази част е предназначена за подготовка за вечерното бдение, което започва в 21 ч. и свършва в 3 ч. през нощта. При него огънят задължително се взима от олтара.

- В неделя на Великденската трапеза задължително трябва да има козунак, великденски      обредни хлябове, боядисани яйца и месо от жертвеното агне. Седмицата след Великден е известна като Светлата седмица и включва в себе си обредно-празничен комплекс, посветен на Христовото Възкресение и на идеята за Просветление.

 

През 2015 година  Страстната седмица обхваща периода от 6 до 12 април.

Още празнични икони и светци:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.