Начало Април Свети апостол и евангелист Марк
Свети апостол и евангелист Марк

Резбован кръст

Свети апостол и евангелист Марк, който преди това носел езическото име Йоан, е един от 70-те апостоли на Христос. По произход е евреин, работел като левит (свещенослужител в храма).

Свети апостол Петър в Първото съборно послание го нарича "син на Марко" , което свидетелства за голямата близост помежду им. Свети Петър нарича евангелист Марко "свой син" в духовния смисъл, тъй като именно той го е кръстил и приел в лоното наа християнството. Като ученик и сътрудник на св.апостол Петър, св. Марк го придружавал в Рим и през 44 год. написал своето Евангелие, в което, по молба на римските християни, той изложил проповедта на Петър.

Евангелист Марк известно време бил сподвижник и сътрудник и на апостол Павел. Той го придружил по време на Първото му пътешествие през 47-48 г. и е бил с него на о-в Кипър. Между 52-62 г. евангелист Марк е проповядвал християнското учение в Египет. В Александрия той основал Първата църковна община  и бил нейният първи епископ. Под неговото ръководство тя била една от най-важните църкви в първите векове на християнството.

Заради бързото разпространение на християнските идеи езичниците принудили свети Марк да напусне Александрия и да отиде в съседни на Египет земи - Ливан и Киринайка. След 62 г. светецът отново посетил Рим, където се видял с апостол Павел. През 63 г. св.Павел бил все още окован, а през 64 г. се видял с апостол Петър, който по това време бил в Рим.

Евангелист Марк построил Първия християнски храм в близост до морето, където се събирали множество християни, желаещи да присъстват на богослуженията. Постепенно много хора приели християнските убеждения и езичниците решили да убият Марк. на 24 април, когато се падал Великден, те го нападнали в храма по време на християнското богослужение, завързали го и го влачили по улиците на града, а вечерта го затворили в тъмница. На следващия ден евангелист Марк умрял по време на мъченията.

Мощите на свети Марко били наречени "Първото съкровище на Александрия". През 827 г. те били пренесени във Венеция и на мястото, където били положени, през Х в. бил построен храм в негова чест. Светецът и до днес е смятан за покровител на Венеция. Символът на свети евангелист Марко е лъв - в архетипната символика лъвът е синоним на "Царя", т.. е. свидетелство за върховенството на Спасителя Иисус Христос.

Паметта на свети евангелист Марк се почита на 25 април.

  • Имен ден празнуват Марк, Марко.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.