Начало Август Пренасяне на Неръкотворния Образ на Исус Христос
Пренасяне на Неръкотворния Образ на Исус Христос

Образ НеръкотворенЕвсевий (270- 338 г.), епископ на Кесария Палестинска, един от първите историци на древната Християнска Църква, разказва за Авгар, Едески владетел, който приветствал Спасителя и чрез писмо го помолил да се яви при него и да го изцели от дългогодишната му болест. Писмото си до Христос Авгар изпратил по живописеца Ананий и му заръчал да нарисува образа на Христос, в случай, че Спасителят не може да откликне на молбата му.

Живописецът Ананий предал писмото, започнал да разучава образа на Исус и се заел да го рисува, но усилията му били напразни, поради изменчивата природа на Спасителя. Христос разбрал затрудненията на художника. Измил лицето си с вода, избърсал се с кърпа (убрус) и върху него по чудодеен начин се изписало изображението му. Спасителят дал Неръкотворния Си Образ на Ананий и заедно с него пратил на Авгар писмо, в което го уведомявал за своето Възнесение и му обещал, че тогава ще му изпрати един от Своите ученици да го излекува. Авгар приел Неръкотворния образ на Христос с изключително благоговение и още тогава водещото му заболяване било изцелено по чудодеен начин.

След Христовото Възнесение Авгар бил посетен в Едеса от Тадей, един от апостолите на Христос. Той заповядал да оставят Неръкотворния Образ над градските порти в Едеса и наредил всички минувачи да му отдават своята почит.

През 944 година императорите Константин Багренородни (913- 959 година) и Роман Лакапин (920 - 944 година) закупуват Неръкотворния Образ на Исус Христос и го пренасят в Цариград, в храма "Света София". 

В митологичната памет на множество славянски народи с Образ Неръкотворен се свързва т.нар. Орехов Спас (Хлебен Спас, Трети Спас) - един от поредицата от Празници, посветени на събирането на есенната реколта. В битовистичните представи на древните народи денят се свързва с покупко-продажбата на домашно тъкани платна. Съществува поговорка: " Първи Спас - на вода стоят, Втори Спас - ябълки ядат, Трети Спас - на зелените гори платна продават." 

Празникът се чества на 16 август.

Още икони на Исус Христос:

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.