Свети Матей

Икона на Свети МатейСвети апостол и евангелист Матей е написал "От Матея свето Евангелие" по молба на апостолите, 8 години след Възкресението на Христос (ок. 41 г. от н.е.). То притежава прерогативите на първия писан разказ за живота и делото на Спасителя. Неговото повествование се отличава с необикновена простота на изказа, което го прави достъпно и разбираемо за всекиго.

По подобие на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, свети Матей няма специално образование, което да му послужи за по-нататъшната проповедническа и писателска дейност. Преди да стане един от последователите на Христос, свети Матей упражнявал професията на бирник, събирач на такси на митницата. Сред учениците на христос е популярен като "бирникът- апостол". Това го прави застъпник и небесен покровител на всички, които упражняват професията на счетоводители, митничари, данъчни инспектори и др.Свети Матей е персонаж в множество художествени произведения и апокрифи. Той е прототип на Матей Леви в романа "Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков.

Свети евангелист Матей произхождал от заможно семейство, бил родом от гр. Капернаум, до Генисаретското езеро.  В същото населено място живеели Йоан (езическото име на свети апостол и евангелист Марко), Петър и свети апостол Андрей Първозвани. Братът на свети Матей, свети апостол Яков Зеведеев, също станал последовател на Христос и влизал в числото на 12-те негови приближени ученици. Евангелист Матей изнасял своите проповеди и по земите на древна Тракия, Македония, Гърция, Сирия, Персия, Партия, Индия, Мидия и др.

Животът на свети евангелист Матей завършва мъченически. Данните за неговата смърт са противоречиви. 

В етимологичен аспект името Матей произхожда от еврейски и означава "Дар от Бога".

Резбован кръст

В християнската иконография образът на свети Матей се изобразява, съпровождан от фигура на ангел, който е негов покровител и наставник в творческия процес при написване на Светото Евангелие.

Празникът се чества на 16 ноември.

Още празнични икони и светци:   

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.