Начало Календар Февруари
Февруари
Света Валентина

Света Валентина живяла в околностите на Кесария Палестинска по времето на император Максимилиан II Галерий (308 -313 г.), когато гоненията срещу християните се извършвали с особена жестокост. Заради изповядването и разпространението на християнски убеждения света Валентина била принудена да извърши жертвоприношение при идолите в езическото капище. Тъй като отказала да се подчини на заповедта, била подложена на жестоки мъчения и впоследствие - осъдена на смърт чрез обезглавяване. 

Паметта на светицата се почита на 10 февруари.

  • Имен ден празнуват: Валентин(-а), Харалампи(-я), Ламбо, Лампи, Хари(-я), Ламбрин(-а), Харлен(-а) и др.

Още празнични икони и светци:

 
Преподобний Прокопий Декаполит и преподобний Василий, сподвижник Прокофиев

Преподобний Прокопий бил родом от гр. Декаполис (Десетоградие), намиращ се в близост до Галилейско море, Палестина. От ранна младежка възраст се отдал на подвижническа дейност. По времето на гоненията на иконите при император Лъв Исаврянин ( 717 - 741 г.) свети Прокопий доказал различията между иконопочитание и идолопоклонничество, заради което бил подложен на зверски мъчения. След смъртта на Лъв Исаврянин иконите отново били поставени в църквите, свети Прокопий се върнал в своя манастир  и живял в него до дълбока старост. Заедно със свети Прокопий се подвизавал и ученикът му, св.преподобний Василий.

Паметта на свети преподобний Прокопий Декаполит се почита на 27 февруари.

Паметта на свети преподобний Василий, сподвижник Прокопиев, се почита на 28 февруари.

 

  • Имен ден празнува Прокопи (-й; -я)
 
Свети Порфирий, епископ Газски

Свети Порфирий е роден в Солун през IV в. Стремил се към подвижнически живот и заминал за Египет, където станал монах. След като прекарал 5 години в Скитската пустиня, посетил Йерусалим и се заселил в Йордания. След няколко години Порфирий се разболял и решил отново да посети Йерусалим, където бил ръкоположен за свещеник. След смъртта на епископа на гр.Газа митрополитът на Кесария Палестинска назначил св. Порфирий за Газски епископ. Той управлявал Газската църква в продължение на 25 години. Умрял през 401 г.

Паметта на светеца се почита на 26 февруари.

 

  • Имен ден празнуват Порфирий (-я)

Още празнични икони и светци:

 
Свети Тарасий, патриарх Цариградски

Свети Тарасий се родил в средата на VIII в. в Цариград, в знатно семейство. Получил добро образование и заради доказания си висок интелектуален потенциал и изключителните си добродетели бил назначен на важна гражданска длъжност и станал един от царските съветници. По това време на престола бил малолетният император Константин, съвместно с майка му Ирина, която ръководела държавните дела от негово име и с помощта на съветниците. Периодът се характеризира с изостряне на противоречията между двете течения - иконоборци и иконозащитници. Ирина се стараела да възстанови църковния мир и да възвърне православното почитане на иконите. Патриарх Павел, който в момент на слабост и малодушие при управлението на предишните императори подписал в знак на съгласие правилата, изложени от иконоборците. Осъзнавайки грешката си, патриархът се отказал от архипастирския престол и препоръчал като свой наследник Тарасий. При възкачването си на престола новият патриарх решил да свика Вселенски събор в Цариград, в храма, построен от император Константин Великий. Поради избухнали междуособици между иконоборци и иконозащитници съборът не се състоял и бил отложен за 787 г. в Никея. Това бил VII Вселенски събор. На него присъствали 360 епископа под председателството на патриарх Тарасий. Те утвърдили няколко църковни правила и разрешили въпроса за иконопочитанието като приели, че светите икони трябва да участват в обслужването на религиозния култ като същевременно посочили и дълбоката разлика между иконопочитание и идолопоклонничество. Патриарх Тарасий доживял до дълбока старост и умрял ок.806 г. Погребан е в построения от него манастир на Босфора (на Тракийския бряг).

Паметта на свети Тарасий, патриарх Цариградски, се почита на 25 февруари.

 

  • имен ден празнуват Тарас, Тарасий (-ка)

Още празнични икони и светци:

 
Първо и Второ намиране на главата на свети Йоан Предтеча

Икона

Когато по искане на Иродиада свети Йоан Кръстител бил обезглавен, учениците му погребали тялото му в Севастия, а главата останала в двореца на Ирод. Йоана, съпруга на Иродовия домоуправител Хуза, която била последователка на християнските идеи, я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. След време имението било купено от човек на име Инокентий, който пожелал на това място да бъде построена църква и при изкопаването на основите главата на Йоан Кръстител била намерена (това е Първото й намиране). Преди смъртта си Инокентий пожелал да я скрие на същото място, тъй като се страхувал да не бъде поругана от езичниците. По времето на император Константин Великий, когато възтържествувала християнската вяра, двама монаси, които били на поклонение в Йерусалим, получили откровение за мястото, където се намира главата и я извадили. Това било Второто намиране на главата на Йоан Кръстител и известно време тя се намирала в дома на един беден грънчар, живеещ в гр. Емеса.

Първото и Второто намиране на Честната глава на свети Йоан Кръстител се почита на 24 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
Свети свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски

Свети свещеномъченик Поликарп в детските си години бил осиновен от богата бездетна вдовица, н а име Калиста, живееща в гр. Смирна , Мала Азия. Благодарение на нея той получил добро образование и бил възпитан в духа на алтруизма и милосърдието. След смъртта й Поликарп наследил цялото й богатство и го раздал на бедните. Смирненският епископ, свети Вукол, виждайки изключителните качества на младежа, първоначално го назначил за църковнослужител, после за дякон и от позициите на своя духовен сан Поликарп проповядвал словото Божие и прокламирал християнските идеи. По същото време светите апостоли Павел и Йоан Богослов проповядвали в Мала Азия и Поликарп станал техен ученик, а св. Вукол го назначил за свещеник. След смъртта на Вукол Поликарп станал епископ на Смирна. Едни от най-известните му ученици са свети Ириней Лионски, Папий Йераполски, Пионий, а свети Игнатий Богоносец споменава в посланията си за живота на Смирненския епископ. Около 167 г., по времето на император Марк Аврелий Антоний (161 - 180 г.) християните били подложени на гонения, зверски мъчения и убийства. Заради изповядване и разпространение на християнски идеи свети Поликарп бил осъден на смърт чрез изгаряне на клада, но по чудодеен начин огънят не го засегнал. Един от войниците, присъстващи на събитието, го пробол с копието си и така светецът намерил смъртта си. Съдията заповядал тялото на светеца да бъде изгорено, тъй като се опасявал, че тленните му останки да бъдат обожествявани и да участват в обслужването на религиозния култ.

Паметта на свети свещеномъченик Поликарп се почита на 23 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
Намиране светите мощи на мъчениците, пострадали в Евгения

По времето на гоненията против християнската религия много християни тайно прибирали телата на мъчениците и ги погребвали на скришни места, на които по-късно се случвали чудеса. При на царуването на император Аркадий (395 - 408 г.) и светителстването на Цариградския патриарх Тома в Евгения били намерени мощите на много мъченици, чиито имена са неизвестни на Църквата. Съществува хипотеза, че сред тленните останки на мъчениците са телата на свети апостол Андроник и съпругата му света Юния, за които споменава свети апостол Павел в Посланието до Римляни ( Рм. 16:7) и които той нарича свои сродници.

Паметта на мъчениците се почита на 22 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.