Начало Декември
Декември
Св. Варвара

Света великомъченица Варвара е родена в Илиопол по време на управлението на император Максимиан. Тя приела Християнската вяра, поради което била подложена на мъчения и заедно със сподвижницата си Юлияна били осъдени на смърт чрез обезглавяване. Собственият й баща, Диоскор, изпълнил присъдата и още в същия ден бил поразен от гръм. Мощите на св. Варвара се намират в Киев. Една малка част от тях се намират в софийската църква "Свето Преображение"(кв. Лозенец).

Във фолклорната памет на българина Празникът, посветен на света мъченица Варвара, е известен под името Женска Коледа и се характеризира с богат обредно-празничен комплекс. Някои от елементите на ритуалността са подчертано женски и притежават изразителен социо-нормативен характер, със сватбена насоченост.

Празникът се чества на 04 декември.

  • Имен ден празнуват: Варвара, Варка, Варя. В етимологичен аспект името Варвара произхожда от гръцки и означава "чужденка". 

Още празнични икони и светци:   

 
Св. Йоан Дамаскин

Свети Йоан Дамаскин е основател на много манастири в Палестина. Роден през IV в. в Кападокия. На 18- годишна възраст се отдал на монашество. В Теоктистовия манастир се посветил на богослужение. Станал основател на обширна лавра и е наставник на всички палестински отшелници. Построил няколко манастира и болници.

Празникът се чества на 05 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
Свети Николай Чудотворец

Икона на Свети Николай ЧудотворецСвети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец е роден през III в. в Малоазийската област Ликия. Станал пастор в Мир-Ликийската църква.

По времето на 10 - годишното гонение на християните, повдигнато от императорите Диоклетиан и Галерий, заради изповядването на християнски убеждения, св.Николай бил затворен в тъмница и там извършвал проповедите си. Освободен е по времето на новия император, Константин Великий.

Свети Николай участвал в Първия Вселенски събор, по времето на който влязъл в горещ спор с еретичния проповедник Арий. В гнева си му той му удря плесница и поради тази причина му е отнет архиерейския сан. Умира през 342 г. Тялото му е погребано в катедралата на гр. Мир. През 1099 г. мощите му са пренесени в гр. Бари, Италия.

Празникът се чества на 06 декември.

  • Имен ден празнуват; Николай, Никола, Николина, Николета, Нико, Коко, Колчо, Кольо, Коля, Кула, Куна и др. В етимологичен аспект името произлиза от гръцки и означава "победител на народите". В митологичната памет на българина Празникът, посветен на свети Николай Чудотворец, е известен като Никулден. Сам по себе си той представлява опит за християнско преосмисляне на древните представи за единството и противоречията между пораждащото и разрушителното начало.

Още празнични икони и светци:   

 
Зачатие на света Анна

Празникът Зачатие на св. Анна е пряко свързан с раждането на Пресвета Богородица (виж 08 септември). Родителите на св. Богородица, Йоаким и Анна, Православната църква нарича "богоотци". Св. Йоаким произхожда от Давидовия род, а св. Анна- от рода на Аарон. Били известни със своето благородство и щедрост. Голямата им болка била свързана с липсата на деца. Потънал в скръб, Йоаким отива за 40 дни в пустинята. Бог чул молитвите на изстрадалата двойка и ангел господен им възвестил раждането на Пресвета Дева Мария. Св. Йоаким умира на 80- годишна възраст. Останала сама, св. Анна се премества от Назарет в Йерусалим.

Празникът се чества на 09 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
Св. Даниил Стълпник

Свети преподобний Даниил Стълпник е роден в Месопотамия. На 12- годишна възраст постъпва в манастир. Изслушал множество от проповедите на св. Симеон Стълпник. Тъй като не успял да посети светите места в Йерусалим, свети Даниил построил стълп в околностите на гр. Византион. В него прекарал 33 години. Умира през 490 година.

Празникът се чества на 11 декември.

Още празнични икони и светци:   

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.