Начало Декември Рождество Христово- Коледа
Рождество Христово- Коледа

Рождество Христово (Коледа)Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Във фолклорната памет на българина денят е известен с името Коледа.

На Благовещение св. Архангел Гавраил донесъл на Богородица благата вест, че ще роди Син, който ще се нарече Син Божи. Св. Йосиф Обручник, съпругът на Дева Мария, макар да произлиза от рода на цар Давид, бил дърводелец, живял в труд и бедност. Когато дошло време св. Богородица да роди, се наложило да заминат за Витлеем заради преброяването, което римският император Август заповядал да се проведе. Витлеем е малък град в околностите на Йерусалим. Тъй като Йосиф и Мария не намерили къде да се подслонят, се наложило да останат в пещера извън града, където пастирите пазели добитъка си. Тук св. Богородица родила сина си и го положила в яслите, за които били вързани вол и магаре.

Икона Бягство в ЕгипетПървата вест за Раждането на Христос ангелите съобщили на пастирите, които пасели стадата си в близост до Витлеем. След време в Йерусалим дошли мъдреци от Изток. Някога в Халдея, когато пророк Даниил бил назначен от Навуходоносор за началник на езическите мъдреци, той отправил своето пророчество за раждането на Месия. Това пророчество е предавано през много векове и когато на небосвода се появила по-особена звезда, мъдреците разбрали, че пророчеството се е сбъднало и се отправили към Йерусалим да се поклонят пред новородения Юдейски Цар. На Йосиф насън му се появил ангел, който го предупредил, че Ирод ще търси Младенеца, за да го погуби и още в същата нощ заминали за Египет да търсят спасение.

Празникът се чества на 25 декември.

Още икони със Света Богородица:

Още икони с Исус Христос:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.